
Zoek in al deze films of laat je verrassen door een van de vele verhalen of thema's en berichten op sociale media. Via deze weg lichten we hier graag enkele van onze persoonlijke favorieten van het afgelopen jaar voor je uit.
In 2024 kwamen er zo'n 600 nieuwe films online via BrabantinBeelden. In totaal kun je nu ruim 2900 familiefilms, documentaires en filmfragmenten uit Brabantse archieven en filmcollecties via onze website vinden en bekijken.
Zoek in al deze films of laat je verrassen door een van de vele verhalen of thema's en berichten op sociale media. Via deze weg lichten we hier graag enkele van onze persoonlijke favorieten van het afgelopen jaar voor je uit.
"De films blijven deel van onze collectie, maar worden nu wel onder optimale condities bewaard. Door ze opnieuw in te scannen in een hoge resolutie zijn ze nu ook digitaal in een hoge kwaliteit te zien.”
Jurgen Pigmans, erfgoedspecialist Stadsarchief Oss in het Brabants Dagblad (11 juni 2024) over de samenwerking met BrabantinBeelden.
De paardenmarkt op de Heuvel, Oss jaren 30
beeld: maker onbekend, collectie Stadsarchief Oss nr. BBC-00095
Tussen de honderden nieuwe oude films die in het afgelopen jaar online kwamen op deze website, zitten ook de smalfilms uit de collectie van het Stadsarchief Oss. Met daarbij ware pareltjes, zoals filmopnames van een paardenmarkt op de Osse Heuvel in de jaren 30, van de laatste oorlogsdagen in september 1944 en van de aanleg van de nieuwe wijk Ussen rond 1980.
Filmmakers weten BrabantinBeelden ook in 2024 te vinden. Verschillende lokale, regionale en landelijke omroepen maakten gebruik van beeldmateriaal uit onze collectie. Maar ook schonken meerdere lokale filmmakers in ruste hun videocollectie aan een van de aangesloten archiefdiensten, net als tientallen families.
Zo kreeg het Regionaal Archief Tilburg ruim 85 films, gemaakt door de Berkel-Enschotse filmmaker Bart van Rijsewijk, uit de jaren 2000-2015. Ook zette het Tilburgse archief onder meer de filmcollectie van amateurfotograaf en - filmer Frans de Kok online. Via het BHIC kwamen filmopnames van Wim Parihala uit de periode 1987-1992 online die een uniek inkijkje geven in het leven op het Moluks woonoord Lunetten in Vught in die tijd. En wat dacht je van familiefilms uit 's-Hertogenbosch en omgeving uit de jaren 20 van de vorige eeuw en uit Sint Anthonis uit de jaren 40?
"Prachtig om te zien. Heel herkenbaar allemaal en hartstikke duidelijk."
Reactie onder het verhaal bij de dorpsfilm van Zijtaart
Afgelopen jaar kwam er weer wekelijks een nieuw (beeld)verhaal online. Filmbeelden en foto's spelen in deze verhalen de hoofdrol. Met thema's zoals oorlog en bevrijding, de Brabantse dorpsfilms uit de jaren 50 en 60, en alledaagse onderwerpen uit het leven van de vorige eeuw.
Tussen de meest bekeken films staan veel dorpsfilms. En ook bij de verhalen bleven de dorpsfilms in 2024 onverminderd populair. Het meest bekeken werd een verhaal over de traditie van het rommelpotten, met daarin ook prachtige foto's en filmbeelden van dit oude gebruik.
Nieuwe verhalen met de oudste filmbeelden van Brabant over de ontginningen bij Esbeek begin 20ste eeuw, over Philips-woningen en een oorlogsdagboek in Eindhoven, en met unieke filmopnames van de bevrijding van Sint Anthonis werden ook goed bezocht in het afgelopen jaar.
"Ik vond op jullie website een film uit de jaren 70 van een vakantie van een Brabantse familie in Zeeland. Het is zo tof dat deze film in kleur geschoten is, met oude technieken en mooie shots. Helemaal het gevoel van het liedje!"
René Geelhoed maakte onder de artiestennaam VOS het nummer Zeeland. De videoclip is volledig samengesteld uit archiefbeeld. Hij maakte hiervoor gebruik van een familiefilm van de familie Den Hollander uit de jaren 70. Origineel!
Ook in verschillende televisieprogramma's werd dankbaar gebruik gemaakt van films uit de Brabantse archieven. Van Omroep Max tot Omroep Brabant wisten de redacties ons ook in 2024 weer goed te vinden. Een kleine greep uit de nieuwe programma's met oud materiaal uit de Brabantse archieven en filmcollecties:
Nederland op Film (Omroep Max/NPO)
Een Oogje op Brabant (Omroep Brabant)
Kluizen van Brabant (Omroep Brabant)
"Bijzonder waren de oude filmbeelden uit 1938, gemaakt tijdens een koffietafel in het West-Brabantse Achtmaal. Daarop zie je dat de gasten worstenbrood krijgen, Brabants erfgoed. Een toevallige vondst van collega Ninke, die eigenlijk op zoek was naar iets anders."
Margot America, communicatiecoördinator BrabantinBeelden / BHIC over de vondst van de oudste filmbeelden van het Brabantse worstenbroodje.
Het jaar 2024 begon en eindigde met onze campagne op Omroep Brabant, met Wim Daniëls in de hoofdrol. Naast deze betaalde media-aandacht voor BrabantinBeelden, was er ook van de nieuwsredacties van televisie, online media en kranten weer veel interesse voor nieuwe films en verhalen.
Wim Parihala filmde zijn familie en leefomgeving in de jaren 80 van de vorige eeuw. Dankzij zoon Emile zijn de oude VHS-banden nu voor iedereen te streamen via BrabantinBeelden. We krijgen zo een mooi inkijkje in het leven op het Molukse woonoord Lunetten in Vught.
Hetzelfde deed Thieu van der Bruggen zestig jaar eerder. Zijn familiefilms laten het gegoede leven in en rond het 's-Hertogenbosch van de jaren 20 van de vorige eeuw zien. Kleinzoon Ted van der Bruggen vertelde erover bij Omroep Brabant, Dtv Den Bosch en het Brabants Dagblad.