Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill uit film Manders-13

Unieke film bevrijding Sint Anthonis

Gecamoufleerd door tientallen takken vol bladeren rijdt een Duitse halftrack met hoge snelheid door de Breestraat, rakelings langs de woning van Charles Manders. Even later: een colonne Britse voertuigen, juichende mensen en geallieerde militairen ontspannen aan de koffie. Maar dan is er toch weer Duits vuur...

Chaos

'De bevrijding', het klinkt alsof het een moment is. Een dag, een tijdstip. Niet in het Brabantse dorpje Sint Anthonis. Duitsers en Britten wisselen elkaar hier af. Soms treffen ze elkaar en volgen gevechten, soms lopen ze elkaar nét mis. De septemberdagen van 1944 verlopen hier chaotisch.

Charles Manders, lokaal bekend van Radio Manders, heeft een filmcamera en legt het allemaal vast. Het zijn unieke filmopnames, gemaakt in een tijd waarin Brabanders leefden tussen hoop en vrees, tussen bezetting en vrijheid.

Sint Anthonis, Grave en omgeving

Filmopnames september 1944

De informatie in de video is gebaseerd op gesprekken met Marcel Manders, zoon van de maker Charles Manders, en informatie uit het boek van De oorlog tussen Peel en Maas (1984), samengesteld door Jan van Goch en Martien Goossens.

Voor een verslag tot in de details van de dagen rond de bevrijding van Sint Anthonis zie dit artikel van de Overloon War Chronicles. En voor een achtergrondartikel over de fatale bespreking van kolonel Silvertop bekijk je het verhaal hierover van Brabants Erfgoed.

Reacties

Cor Dekker zei op 30 september 2024 om 11:00

Mooie documentatie en iedereen is blij, ja natuurlijk.
Moesten de politieagenten handelen in opdracht van de bezetter? Dat wil dus zeggen dat ze ook mensen op moesten pakken,
Een rare tijd die ik gelukkig niet heb meegemaakt.
Maar wie weet wat er nog in het verschiet ligt.

BiB Lisette zei op 1 oktober 2024 om 11:44

Bedankt voor je reactie, Cor! Het moet inderdaad een heel rare en chaotische tijd geweest, tijdens en vlak na de bevrijding. Laten we hopen dat we dat hier nooit meer mee hoeven te maken. 

Frank Centen zei op 2 oktober 2024 om 15:09

Mijn schoonvader uut 1924 komt uut Suntunnis en mijn eigen vader 1934 uit Wanroy. Ze praatten niet veel over de oorlog. Dat zegt genoeg. Helaas leert de tijd dat "nooit meer oorlog" en "nie wieder Krieg" niet opgaat. Ook de onverdraagzaam jegens bepaalde groepen of vluchtelingen zoals in de jaren 30 van de vorige eeuw bloeit weer helemaal op. De nieuwe nsb-ers zijn alweer in een modern jasje actief.

BiB Lisette zei op 3 oktober 2024 om 10:04

Bedankt voor je reactie, Frank. Het is inderdaad verdrietig om te zien dat ook tegenwoordig weer sprake is van oorlogen en onverdraagzaamheid. 

Jan Roefs zei op 9 oktober 2024 om 09:08

Op 3.03 zien we de molen die destijds aan de Lovendaalsingel in Grave stond. Dat huis ervoor staat er nog steeds. Filmstandpunt is Arnoud van Gelderweg richting kazerne.

BiB Lisette zei op 10 oktober 2024 om 14:44

Fijn dat we nu meer weten over de precieze locatie van dit filmfragment, Jan! Hartelijk dank voor het delen ervan. Is de molen al lang geleden verdwenen?

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.