Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
films
30 juni 2024

Ruim 500 nieuwe films online

In het eerste half jaar van 2024 zijn maar liefst ruim 500 nieuwe films online gekomen op brabantinbeelden.nl. Denk aan familiefilms en dorpsfilms, maar ook aan hele collecties van Heemkundekringen en (amateur)filmers.

Filmgeheugen

Ook is de filmcollectie van Stadsarchief Oss nu via BrabantinBeelden te bekijken. Met al deze nieuwe oude films is ons foto- en filmgeheugen weer iets completer geworden. In dit artikel lichten we graag een aantal aanwinsten voor je uit. Dwaal je liever zelf door alle oude filmbeelden, ga dan naar brabantinbeelden.nl/films of bekijk de vele verhalen die we met deze archiefbeelden maakten op brabantinbeelden.nl/verhalen.

Tilburgs tijdsbeeld

Kermis en kerk

Amateurfotograaf en -filmer Frans de Kok legt al jaren Tilburg en omgeving vast. Het Regionaal Archief Tilburg had al foto's van De Kok online staan en heeft hier nu 41 films aan toegevoegd.

Recente films

Ga met De Kok mee over de Tilburgse kermis, aanschouw een van de carnavalsoptochten en ben getuige van de sloop van de Lovense kerk. Bijzonder aan deze filmcollectie is dat het om vrij recente films gaat. De Tilburgse kermis legde De Kok bijvoorbeeld vast in de periode 1987-2012.

Eindhoven

Vliegveld Welschap

Reclame

RHC Eindhoven heeft tientallen films laten digitaliseren. Onder deze films bevinden zich onder andere reclames voor de producten van zuivelfabriek 't Stoom te Bergeijk, gericht op de markten in Pakistan en Ivoorkust, compleet met exotische muziekjes en sfeervolle shots.

Jeugdwerk

Dichter bij huis zijn de zomeractiviteiten van Jeugdwerk Geldrop (1970-1990), met uitjes naar Dierenpark Animali, Ponypark Slagharen en een pretpark in Wanroij. Vooral het zaklopen en koekhappen in het Geldropse clubhuis illustreren hoeveel lol de jeugd had.

Sloop Binnenziekenhuis

De installatie van burgemeester Hoebens in Deurne is mooi op beeld vastgelegd in de jaren zestig, net als de sloop van de Antonius van Paduakerk op Fellenoord (Eindhoven) en het Binnenziekenhuis in 1973. Ook is de pracht en praal van gilde St. Sebastiaan in Oirschot te zien. De oudste nieuwe Eindhovense films is een reportage over vliegveld Welschap uit 1934.

Tientallen lokale films

Heemkundekring

Steeds meer Heemkundekringen tonen hun films op BrabantinBeelden. In hun 'standplaats' zijn de beelden van deze heemkundigen veelal bekend, maar nu kan ook iedereen daarbuiten hiervan genieten. Zo konden we de afgelopen maanden films aan de online collectie toevoegen uit onder meer Aarle-Rixtel, Landhorst, Mill, Sprang-Kapelle en Zevenbergen.

Uitgelicht

Van Erfgoedvereniging Son en Breugel zijn nu maar liefst 15 films nieuw via BrabantinBeelden beschikbaar gekomen, onder andere van een sportdag, de Breugelfeesten, een priesterfeest en processies. Evenzoveel films van de Historische Vereniging Berlicum-Middelrode zijn sinds kort via deze website te zien. En van de Heemkundekring van Nieuw-Vossemeer kwamen zelfs 16 films online, met uiteenlopende filmopnames van uitstapjes van ouden-van-dagen tot een wielerronde.

Aanvulling

Dorpsfilms

Het meeste gezocht en bekeken op onze website zijn toch wel de dorpsfilms uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Dankzij deze aandacht tippen mensen ons nog altijd over nieuw teruggevonden pareltjes in dit genre. En daar zijn we maar wat blij mee!

Oproep

De collectie dorpsfilms is daardoor in de afgelopen maanden onder meer aangevuld met de volgende exemplaren: Beugen, Hoge Zwaluwe, Lage Zwaluwe en Ledeacker. Benieuwd naar alle Brabantse dorpsfilms of wil je weten of de film die jij in je kast hebt liggen al bekend is, bekijk dan het artikel Brabantse dorpsfilms op een rij voor het volledige overzicht.

Gezinsbeelden

Familiefilms

De filmcollectie van BrabantinBeelden bestaat voor een groot deel uit familiefilms. Uitstapjes, Eerste Communies, verjaardagen, maar ook winterpret en opnames op straat zijn hierdoor nu voor iedereen te bekijken.

Nieuwe filmbeelden online

De afgelopen maanden kwamen zo nieuwe filmbeelden online uit de jaren 1930 tot en met de jaren 2010. Ook deze tientallen nieuw toegevoegde familiefilms van Aarle-Rixtel tot Zundert vind je nu via BrabantinBeelden.

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.