Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Zweefmolen Tilburgse kermis
26 juni 2024

Filmcollectie Frans de Kok

Amateurfotograaf en -filmer Frans de Kok legt al jaren Tilburg en omgeving vast. In 2020 schonk hij ruim 1800 foto's aan Regionaal Archief Tilburg en zijn collectie is nu verrijkt met maar liefst 41 films.

Waarin we worden meegenomen naar de Tilburgse kermis, meelopen in carnavalsoptochten en getuige zijn van de sloop van de Lovense kerk. Kortom: een collectie die het kijken waard is!

Hoe hooggaatie?

Tilburgse Kermis

De Kok is een liefhebber van kermis en legde zodoende de Tilburgse kermis vast op film. Bijzonder is dat de collectie meerdere kermisfilms uit de periode 1987-2012 bevat.

Hierdoor krijg je een mooi beeld van het evenement door de jaren heen.

Van de polyp op de Heuvel in 1987 tot meer extreme rides in latere jaren. Iedere kermisliefhebber kan zijn hart ophalen aan de beelden.

Carnaval in Tilburg en Berkel-Enschot

Kruikenzeikers & Knollevreters

Een ander groots Brabants feest dat door de filmmaker over meerdere jaren is vastgelegd is carnaval. De Kok maakte films van de carnavalsoptocht in Kruikenstad en het Knollevretersgat in de periode 1993-2002. Daarnaast filmde hij de verlichte Lampkusoptocht in Dongen van 2010.

Aangezien carnavalsoptochten altijd reageren op de actualiteit, laten de films zien wat er in deze jaren speelde in de maatschappij.

Zo waren de gemeentelijke herindelingen in de jaren 90 in Berkel-Enschot een belangrijk thema.

Onveranderd blijven gelukkig de vrolijke muziek en kleurrijke creativiteit. 

Sloop en nieuwbouw van religieus erfgoed

van Willibrorduskerk naar Petrus Donders

Daarnaast vangt de collectie van De Kok een belangrijk stukje lokale religieuze architectuurgeschiedenis. Namelijk de sloop van de Sint-Willibrorduskerk, in de volksmond Lovense kerk, en de bouw van de nieuwe Petrus Donderskerk met appartementen.

We zien de laatste eredienst, een leegstaande kerk, sloop en uiteindelijke nieuwbouw van appartementen en kleinere Petrus Donderskerk.

Een sloop waarvan enkel de toren van de oude kerk is blijven staan voor de nieuwbouw.

Bijzonder is dat De Kok zeer nauwgezet het interieur van de Willibrorduskerk heeft gefilmd, waardoor de vele muurschilderingen en mozaïeken toch een beetje voor de toekomst bewaard zijn.

Kijk python!

Efteling & De Oliemeulen

Naast de grote thema’s als kermis, carnaval en kerk toont de collectie ook herkenbare Brabantse uitjes. Zoals de Efteling, maar ook een bezoek aan Tilburgse reptielenhuis en dierenpark De Oliemeulen.

Met als hoogtepunten de roofvogeldemonstratie en (voor wie durft) het vasthouden van een vogelspin.

Bekijk hier alle films van Frans de Kok

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.