
Waarin we worden meegenomen naar de Tilburgse kermis, meelopen in carnavalsoptochten en getuige zijn van de sloop van de Lovense kerk. Kortom: een collectie die het kijken waard is!
Amateurfotograaf en -filmer Frans de Kok legt al jaren Tilburg en omgeving vast. In 2020 schonk hij ruim 1800 foto's aan Regionaal Archief Tilburg en zijn collectie is nu verrijkt met maar liefst 41 films.
Waarin we worden meegenomen naar de Tilburgse kermis, meelopen in carnavalsoptochten en getuige zijn van de sloop van de Lovense kerk. Kortom: een collectie die het kijken waard is!
Kijkers bij de opbouw van een reuzenrad voor de Tilburgse kermis in 2003.
Fragment film: Frans de Kok, filmnummer 1689019001, collectie Regionaal Archief Tilburg.
De Kok is een liefhebber van kermis en legde zodoende de Tilburgse kermis vast op film. Bijzonder is dat de collectie meerdere kermisfilms uit de periode 1987-2012 bevat.
Hierdoor krijg je een mooi beeld van het evenement door de jaren heen.
Van de polyp op de Heuvel in 1987 tot meer extreme rides in latere jaren. Iedere kermisliefhebber kan zijn hart ophalen aan de beelden.
De Tilburgse kermis in juli 1987.
Film fragment: Frans de Kok, filmnummer 1689012001, collectie Regionaal Archief Tilburg.
Een ander groots Brabants feest dat door de filmmaker over meerdere jaren is vastgelegd is carnaval. De Kok maakte films van de carnavalsoptocht in Kruikenstad en het Knollevretersgat in de periode 1993-2002. Daarnaast filmde hij de verlichte Lampkusoptocht in Dongen van 2010.
Aangezien carnavalsoptochten altijd reageren op de actualiteit, laten de films zien wat er in deze jaren speelde in de maatschappij.
Zo waren de gemeentelijke herindelingen in de jaren 90 in Berkel-Enschot een belangrijk thema.
Onveranderd blijven gelukkig de vrolijke muziek en kleurrijke creativiteit.
Carnavalsoptocht Berkel-Enschot in 1993. Loopgroep met commentaar op de voorgenomen plannen om Berkel-Enschot bij gemeente Tilburg te halen. Burgemeesters Brokx (Tilburg) en Meijs (Berkel-Enschot) gaan al touwtrekkend de strijd aan onder de leus "Liever in Knollevretersgat dan in die grote Kruikenstad".
Fragment film: Frans de Kok, filmnummer 1689010001, collectie Regionaal Archief Tilburg.
Daarnaast vangt de collectie van De Kok een belangrijk stukje lokale religieuze architectuurgeschiedenis. Namelijk de sloop van de Sint-Willibrorduskerk, in de volksmond Lovense kerk, en de bouw van de nieuwe Petrus Donderskerk met appartementen.
Feestelijke eerste steenlegging voor de nieuwbouw van de Petrus Donderskerk in Tilburg. De ballonnen worden opgelaten en vliegen omhoog langs de toren van de voormalige Sint-Willibrorduskerk.
Film fragment: Frans de Kok, filmnummer 1689022001, collectie Regionaal Archief Tilburg.
We zien de laatste eredienst, een leegstaande kerk, sloop en uiteindelijke nieuwbouw van appartementen en kleinere Petrus Donderskerk.
Een sloop waarvan enkel de toren van de oude kerk is blijven staan voor de nieuwbouw.
Bijzonder is dat De Kok zeer nauwgezet het interieur van de Willibrorduskerk heeft gefilmd, waardoor de vele muurschilderingen en mozaïeken toch een beetje voor de toekomst bewaard zijn.
Roofvogeldemonstratie bij De Oliemeulen (Tilburg) in december 1998.
Fragment film: Frans de Kok, filmnummer 1689030001, collectie Regionaal Archief Tilburg.
Naast de grote thema’s als kermis, carnaval en kerk toont de collectie ook herkenbare Brabantse uitjes. Zoals de Efteling, maar ook een bezoek aan Tilburgse reptielenhuis en dierenpark De Oliemeulen.
Met als hoogtepunten de roofvogeldemonstratie en (voor wie durft) het vasthouden van een vogelspin.