Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill Regionaal Archief Tilburg
4 oktober 2022

Films Regionaal Archief Tilburg online

Nieuwe partner voor BrabantinBeelden, het foto- en filmgeheugen van Brabant.

Op 4 oktober 2022 lanceert het Regionaal Archief Tilburg zijn nieuwe online filmbank. Tientallen films die in het Tilburgse depot lagen, zijn vanaf die datum op hun website te bewonderen. Dit is meteen een mooie aanleiding om als partner aan te sluiten bij BrabantinBeelden en hun oude films ook op deze website te tonen.

Eindeloos historische films kijken

Tilburg en omgeving

Van historische treinen die Tilburg doorkruisen tot het weldadige leven van de bewoners van het witte kasteel in Loon op Zand, en van de bevrijding van Oisterwijk tot de legendarische Bikse Fiste in Hilvarenbeek. Er is genoeg materiaal voor uren kijkplezier. Teuntje van de Wouw, projectleider Beeld en Geluid bij Regionaal Archief Tilburg:

“Met de digitalisering van oude films en de verwerving van nieuwe aanwinsten zal deze collectie in de toekomst alleen maar groeien”

Voorheen was een aantal oude films uit de collectie van Regionaal Archief Tilburg al gedigitaliseerd en beperkt beschikbaar op YouTube. Sommige van die films zijn opnieuw gedigitaliseerd, als een kwalitatieve verbetering van de beelden behaald kon worden. 

Bij BrabantinBeelden

Aansluiting

Regionaal Historisch Centrum Eindhoven was al partner van BrabantinBeelden, Regionaal Archief Tilburg nu ook. Teuntje van de Wouw: “Als bonus is de release van onze nieuwe filmbank de perfecte gelegenheid om aan te sluiten bij BrabantinBeelden, het foto- en filmgeheugen van Brabant.

Dankzij deze provincie-brede samenwerking wordt het nog makkelijker om de prachtige Brabantse beeldcollecties te raadplegen en gebruiken. Iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis kan daar naar hartenlust grasduinen in de ruime Brabantse collectie.”

Onderzoekers, geschiedenisliefhebbers, filmmakers en journalisten kunnen nu ook gemakkelijk gebruikmaken van Tilburgse filmbeelden. Veel van de films kun je daar gratis downloaden en - onder voorwaarden - gebruiken. Bij iedere film staat, voor zover bekend, de auteursrechthouder en/of maker genoemd. Mathilde Min, beeldredacteur BrabantinBeelden:

“We werken al nauw samen met de collega’s van Regionaal Archief Tilburg en hebben veel contact over beeldmateriaal. Daarom is het zo mooi dat hun films nu ook getoond kunnen worden op BrabantinBeelden.”  

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.