Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Dikker bandenrace 2007
22 februari 2024

Filmcollectie Bart van Rijsewijk online

Op BrabantinBeelden herleven verhalen van vroeger. Dankzij de omvangrijke schenking van de Berkel-Enschotse filmmaker Bart van Rijsewijk zijn nu talloze lokale verhalen uit Tilburg en de omliggende dorpen voor een groter publiek beschikbaar.

Van de fietsbedevaart naar Kevelaer tot een laatste handmelker, en van het afscheid van gemeente Berkel-Enschot tot het jubileum van de zusters in Koningsoord. Kortom de vijfentachtig films bieden uren kijkplezier.

de man achter de camera

Bart van Rijsewijk

Je zou het niet verwachten bij een filmcollectie waarvan het zwaartepunt in de jaren 2000-2015 ligt, maar maker Bart van Rijsewijk is ondertussen de negentig jaar ruim gepasseerd.

Desondanks ademt hij een levendig enthousiasme wanneer hij over zijn films vertelt.

Sterker nog, hij heeft zijn collectie overzichtelijk gearchiveerd in zijn woning in Torentjeshoef en stelt deze zelf online beschikbaar via zijn website Berkel-Enschot Archief.

Het verhaal van Bart is lang en interessant. Hij heeft bijna een eeuw aan lokale geschiedenis meegemaakt en vereeuwigde deze vanaf ongeveer de jaren zeventig ook op film. Bart was onder andere lid van VBE (Videoclub Berkel-Enschot) en als cameraman actief betrokken bij LOTT (Lokale Omroep Tilburg Totaal). Samen met presentatrice Els van Gorp maakte hij vele items. Van het EK Guppen kweken tot een tocht langs historisch erfgoed in Berkel-Enschot.

van fietsbedevaart tot trekkerspelen

Lokaal erfgoed

De brede interesses van Bart maken zijn collectie divers en relevant, maar altijd met een focus op Berkel-Enschot en de omliggende dorpen. Dankzij enkele documentaires krijgt de kijker een beeld van de inwoners en ondernemers in dorpen als Berkel-Enschot en Heukelom. Daarnaast is er aandacht voor lokale tradities. Denk hierbij aan religieuze evenementen zoals de fietsbedevaart naar Kevelaer en de viering van Sint Job, maar ook aan meer profane feesten als de Dikke Bandenrace en trekkerspelen.

Vermakelijk zijn daarnaast de amateurspeelfilms. Deze werden gemaakt met een team van lokale filmmakers en acteurs. De korte sketches zijn grappig (en geven dus inzicht in humorbeleving van twintig jaar geleden), maar de kijker krijgt ook vaak een boodschap mee. Daarnaast geven de filmlocaties een historisch kijkje in de omgeving. Zo wordt de kijker meegenomen voor een drankje bij café Mie Pieters in Heukelom en wordt er gewinkeld in voormalig winkelcentrum Eikenbosch te Berkel-Enschot.

Tenslotte vereeuwigde Bart ook enkele historisch relevante momenten in de geschiedenis van de voormalige gemeente Berkel-Enschot. Tekenend is uiteraard de laatste vergadering van de gemeenteraad van Berkel-Enschot, maar ook een boerenprotest en de viering van het zestigjarige jubileum van de zusters van Koningsoord passen in de canon van de lokale historie.

Dankzij de schenking zijn de films nu voor iedereen te zien, maar zijn ze ook veilig gesteld voor de toekomst.

Zodat deze lokale verhalen van generatie op generatie verteld blijven worden. 

Bekijk hier filmcollectie Bart van Rijsewijk

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.