Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill uit PARIHALA-08
16 april 2024

Moluks woonoord door de lens van Wim Parihala

Wim Parihala woonde in Vught op het Moluks woonoord Lunetten en legde zijn omgeving vast op film. Hiermee geeft hij een uniek inkijkje in het leven van de Molukkers in Vught. Zoon Emile digitaliseerde de films uit periode 1987-1992. Vanaf nu zijn deze voor iedereen te bekijken via BrabantinBeelden.

Leven op het woonoord

Wim Parihala (* Abubu 1948 - † 's-Hertogenbosch 2018) filmde zijn familie, maar ook de gemeenschap van Molukkers in Vught. De meeste opnames zijn buiten gemaakt. Zo zien we de grote genummerde barakken eind jaren 80, het plezier tijdens een van de Vliegerfeesten van toen, maar ook de sloop van de oude woningen in 1991. Later zouden op de fundamenten nieuwe woningen komen, in dezelfde stijl, waar nog altijd een hechte Molukse gemeenschap huist.

"Er zal nog niet veel gefilmd zijn in die tijd. Ik wilde de films van mijn vader daarom graag delen, niet alleen met de Molukse gemeenschap zelf, maar zeker ook daarbuiten. Mooi dus dat ze nu ook hier terug te zien zijn."

Emile Parihala, zoon van Wim Parihala

Moluks woonoord

Dagelijks leven

Emile Parihala (1977) vertelt enthousiast over zijn ouders en zijn jeugd in Vught. Zijn moeder Louise Hehanussa (* Kelapa Kampit 1947 - † 's-Hertogenbosch 2022) woonde niet alleen op het woonoord Lunetten, maar werkte ook als vrijwilliger in het Herinneringscentrum Kamp Vught ernaast. Ze werkte mee aan een boek over haar jeugd en vertelde haar verhaal aan onder andere de NOS en programmamakers. Ook werkte ze mee aan de documentaire Kampong Lunetten. Kunstenaars maakten op basis van herinneringen een aansprekende animatie, die te bekijken is in het artikel Moluks woonoord Lunetten.

Barakken en feesten

Vader Wim filmde. Hij vond het belangrijk om niet alleen zijn eigen gezin, maar ook de Molukse gemeenschap in Vught als geheel en de plek waar zij woonden en leefden op beeld vast te leggen. Hierdoor zijn de filmopnames van grote historische waarde. We zien de genummerde barakken uit de oorlog die later gesloopt zouden worden en het grote grasveld waarop Emile met zijn vrienden speelde. Ook feesten, zoals Koninginnedag en het Vliegerfeest, werden gefilmd, net als de opening van een nieuw onderkomen van de Ambonezenschool.

"Mijn vader filmde heel veel, in de jaren 80 op VHS. Tot aan zijn dood filmde hij alles in zijn omgeving. Ons gezin, maar ook het leven van de Molukse gemeenschap op het woonoord. Zoals het Vliegerfeest, dat was groot feest, met veel muziek."

Emile Parihala, zoon van Wim Parihala

Binnenkijken

Wisselwoning

Wim Parihala filmde graag en vond het ook belangrijk om vast te leggen hoe het woonoord eruitzag. De barakken uit de oorlog moesten eind jaren 80 van de gemeente Vught weg. De Molukse gemeenschap was hiertegen en wilde niet verhuizen. Wim maakte zich er hard voor dat ze op dezelfde plek konden blijven wonen. Uiteindelijk kwamen er toch nieuwe woningen, maar wel op dezelfde plek en op de fundering van de oude. Na de sloop en voor de nieuwbouw woonde de familie in een 'wisselwoning'.

"De meeste mensen wilden hier niet weg. Veel mensen van toen wonen nu nog op dezelfde plek. Het is een hechte gemeenschap die zich ook gehecht heeft aan deze locatie."

Emile Parihala, zoon van Wim Parihala

Bekijk de films van Wim Parihala

De door Emile gedigitaliseerde films van zijn vader Wim Parihala uit de de periode 1987-1992 bekijk je vanaf nu ook op BrabantinBeelden: films Wim Parihala. Meer over de geschiedenis van de Molukkers in Vught vind je in het artikel Moluks woonoord Lunetten.

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.