Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Spelen op het terrein van woonoord Lunetten, Vught jaren 60 (foto: J. Ahrens, collectie BHIC nr. DCVUG-000259)

Moluks woonoord Lunetten

In 1951 komen de eerste militairen van het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en hun gezinnen aan in Nederland. Zij worden onder andere gehuisvest in het voormalig Kamp Vught, dat omgedoopt wordt tot Moluks woonoord Lunetten. Hun verblijf zou tijdelijk zijn, zo was toen de gedachte.

Bewoners

De meeste van hen zouden echter niet meer terugkeren naar Indonesië en vonden hun thuis hier in Nederland. Ook woonoord Lunetten is altijd blijven bestaan, al werden de originele barakken in de jaren 90 wel vervangen door nieuwbouw.

Geposeerde foto's in zwart-wit uit de jaren 50, kleurenopnames uit de jaren 60 en 70, familiefilms uit de jaren 80 en 90 en een animatie geven een beeldend kijkje in het leven op het Molukse woonoord.

Foto's jaren 50

Eerste bewoners

Bekijk meer oude foto's van het woonoord

Louise Parihala

Animatie Molukkers in Vught

Louise Parihala-Hehanussa woonde op woonoord Lunetten. Ook was zij vrijwilliger bij Herinneringscentrum Kamp Vught. Ze was dus op verschillende vlakken zeer betrokken bij deze bijzondere plek in het Brabantse Vught en vertelde vaak over haar leven, ook in de media.

Dankzij haar echtgenoot Wim Parihala is er ook bewegend beeld van het leven op het woonoord in de jaren 80 en begin jaren 90. Meer over Wim en zijn films lees je in het artikel Moluks woonoord door de ogen van Wim Parihala.

Wim Parihala

Films jaren 80 en 90

In de jaren 80 en 90 waren de Molukkers geworteld in Vught. De tweede generatie was hier opgegroeid en de derde was er geboren. Het voormalige Kamp Vught is hun thuis. Als de gemeente de oude barakken wil slopen, komt er dan ook verzet. Uiteindelijk komt er wel nieuwbouw, maar wel op dezelfde plek. Wim Parihala filmde juist in deze jaren zijn leven op het woonoord. Dankzij zijn beelden kijken we met hem mee.

"Het was een leuke jeugd, een mooie tijd. Opgroeien op het woonoord betekende veel buitenspelen met veel vrienden om je heen."

Emile Parihala, zoon van Wim Parihala

Bekijk de films van Wim Parihala

Kijk voor meer over de achtergrond van Moluks woonoord Lunetten én aansprekende foto's van het dagelijks leven op het woonoord van de jaren 50 tot nu op de website Indischebuurten.nl. Ook in Nationaal Monument Kamp Vught wordt stil gestaan bij het verhaal van dit deel van de geschiedenis van deze beladen plek.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.