Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Films in het Verhaal van Brabant in Het Noordbrabants Museum
24 november 2022

Films in Het Noordbrabants Museum

Films uit de Brabantse archieven zie je niet alleen terug in documentaires of televisieprogramma's. Ook Het Noordbrabants Museum gebruikt oude film in hun vaste tentoonstelling Het verhaal van Brabant.

De presentatie neemt je mee op reis door het verleden. Van de eerste jager-verzamelaars die duizenden jaren geleden over een ijzige vlakte het spoor van mammoeten volgden, tot onze eigen tijd waarin Brabant 2,5 miljoen inwoners telt. Over Rooms leven en grote gezinnen, wederopbouw en groeiende welvaart, werkloosheid en industrie. Van de afgelopen honderd jaar zijn er filmbeelden van. Samen met de voorwerpen en uitleg in tekst vertellen ze in de vernieuwde vaste tentoonstelling ons verhaal, het verhaal van Brabant.

Permanent te zien

Het verhaal van Brabant

"De filmbeelden uit de Brabantse archieven zijn een waardevolle toevoeging aan onze tentoonstelling. Goed dat ze bewaard worden en beschikbaar zijn voor hergebruik."

Aafke de Bruijn, Teamhoofd educatie van Het Noordbrabants Museum

Oude filmbeelden

Van Roosendaal tot Eindhoven

De tentoonstelling is te zien op de bovenverdieping van het museum. Naast de vitrines die de meest recente geschiedenis van onze provincie behandelen, staan verschillende televisieschermen die de bezoeker in een paar minuten door dit deel van ons verleden leiden.

Het verhaal wordt ondersteund met filmbeelden uit de hele provincie. Vanuit BrabanitnBeelden zijn films te zien uit de collecties van het Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Archief Tilburg en Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Ook het West-Brabants Archief, de Brabant Collectie en Stadsarchief Breda leverden filmbeelden.

"Mooi om te zien hoe films over uiteenlopende onderwerpen en uit verschillende Brabantse collecties door Het Noordbrabants Museum zijn samengebracht als onderdeel van hun vaste presentatie."

Mathilde Min, beeldredacteur BrabantinBeelden

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.