We lichten in dit artikel graag een aantal van onze persoonlijke favorieten voor je uit.
Met ruim 2300 films online, ruim 80 nieuwe verhalen, veel interactie via sociale media en reacties, en honderden nieuw toegevoegde foto's was 2023 weer een prachtig jaar voor liefhebbers van oude beelden van Brabant.
Voor het voetlicht
Aandacht
Met onze zoektocht naar de oudste film van Brabant, nieuwe aanwinsten (zoals de films van Van Prooijen uit het dorp Zeeland en die van de familie Brekelmans uit 's-Hertogenbosch) wisten we ook dit jaar de Brabantse media te bereiken: van Omroep Brabant tot BN De Stem en van KRAAK tot Hart van Nederland. En gelukkig maar, want door deze aandacht in kranten, op websites en op televisie weten steeds meer mensen de weg naar BrabantinBeelden en onze filmcollectie te vinden. Een reclamespot met bekende Brabander Wim Daniëls rond de feestdagen droeg daar ook hard aan bij.
"We zijn blij dat we Wim Daniëls met deze commercial ook dit jaar weer aan BrabantinBeelden mogen verbinden."
Margot America, communicatiecoördinator BrabantinBeelden / BHIC
Een filmcollectie die bovendien groeide in het afgelopen jaar door nieuwe partner Brabant-Collectie en nieuw toegevoegde complete filmcollecties, zoals die van de Heemkundekring Zevenbergen. Daarnaast werd intensief samengewerkt tussen de bestaande BrabantinBeelden-partners BHIC, Regionaal Archief Tilburg en RHCe.
Schenking
Familiefilms
"Alle oude films zijn bijzonder, maar wanneer familiefilms geschonken worden door de familie zelf, krijg je er altijd prachtige familieverhalen bij."
Teuntje van de Wouw, projectleider Beeld & Geluid Regionaal Archief Tilburg
Een mooi voorbeeld van een schenking uit 2023 zijn de familiefilms van Emiel Leermakers. Het zijn hartverwarmende familiebeelden van feestdagen, uitjes, maar ook dagelijkse bezigheden. Toch zijn de films ook zeker historisch interessant, omdat ze een vervlogen Brabant uit de jaren zeventig tonen. We zien bijvoorbeeld hoe verse melk wordt gehaald bij een boer in het Tilburgse Moerenburg en een groots gildefeest in 1983.
Nog zo'n voorbeeld, maar dan uit een hele andere tijd, zijn de films van Leo Uijtendaal, lederfabrikant en publiek figuur in Rijen. Wanneer je bericht krijgt van de kleinzoon van een fabrieksdirecteur over films op zolder, dan weet je dat je iets bijzonders hebt. Na digitalisering van de filmcollectie kwamen de vooroorlogse beelden weer tot leven. We zien de bloeiende leerindustrie en een vliegende burgemeester, maar ook Leo met zijn paarden en andere warme familiebeelden.
Uit de oude doos
Verhalen
"Deze film neemt je mee terug naar het Eindhoven in de jaren 1920. Wat ik daar mooi aan vind, is dat je de stad ziet in de fase dat de snelle ontwikkeling net is begonnen."
Manon Van der Linden - Kitslaar, communicatieadviseur Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.
De stad Eindhoven groeide snel als gevolg van de opkomst van de industrie, met name door Philips als toonaangevend elektronicabedrijf. De industrialisatie bracht een grote stroom van nieuwe arbeiders naar Eindhoven, wat leidde tot een groeiende bevolking en een toenemende behoefte aan huisvesting en infrastructuur. Alles komt bij elkaar in deze film: fabrieksarbeiders, directeuren, industrie, mannen in chique kledij, een trein en paard met wagen. Bekijk de hele film in het verhaal Eindhoven in de jaren 20.
Meest bekeken
Het meest gelezen verhaal op BrabantinBeelden van afgelopen jaar was dat over het rommelpotten: Rommelpotterij, geef me 'n cent dan ga ik voorbij. Op de voet gevolgd door dat over de vrijwel verdwenen dorpskruidenier: De Kruidenier op de hoek. Ook de Brabantse dorpsfilms blijven onverminderd populair.
"Bijzonder om bewegend beeld te zien van een eeuwenoude traditie als het 'rommelpotten'. In een van de films is zelfs het geluid te horen. Ik vond dat wel een leuke vondst, omdat zoiets alledaags niet vaak bewaard blijft in een archief. Mooi dus dat juist dit verhaal zoveel gelezen is."
Mathilde Min, beeldredacteur Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
Interactie
Reacties
Bij elke film, bij iedere foto en bij alle verhalen is het voor iedereen mogelijk om te reageren. Collectiebeheerder Joost Hoedemaeckers van het BHIC is een van de mensen die deze reacties behandelen en zonodig beantwoorden. En dat het bekijken van een oude film mensen terug kan brengen in de tijd, blijkt uit deze prachtige reactie op de dorpsfilm van Moergestel. De reactie is in het Engels geschreven, maar door ons vertaald in het Nederlands.
"Mijn ouders zijn in 1956 naar Canada verhuisd. Mijn moeder komt uit Zeelst en ik kreeg deze film toegestuurd van een Nederlands nichtje. Mijn vader is in 2019 overleden en mijn moeder is inmiddels 88 jaar oud. Ze komt tot leven als ze deze film ziet. Ze is licht dementerend, maar weet zoveel te vertellen bij het zien van de filmbeelden. Dit is een hele mooie film voor haar! Groeten uit Canada."
Archiefbeeld
Hergebruik
Zowel particulieren als programmamakers maakten goed gebruik van archiefbeeld van BrabantinBeelden. Dorpsfilms uit Brabant vinden zo hun weg naar de andere kant van de oceaan. Maar ook dichter bij huis worden onze oude films gebruikt voor iets nieuws.
Zo maakte Dtv deze zomer een programmareeks over kleine kernen, met daarin ook archiefbeeld. Of wat te denken van Nederland op Film van Omroep Max, het televisieprogramma bomvol oude amateurfilms dat dit jaar opnieuw gepresenteerd werd door Brabander Wim Daniëls? En ook Vergane Glorie van Van Osch films vond de door hen gezochte filmopname van het Bossche fenomeen Janus 'Kiep' op deze website.
Films, foto's en geluid van BrabantinBeelden vormen ook een onuitputtelijke bron van verhalen voor podcasts, zoals die van het BHIC Het geheugen van Brabant, waarin we ook in 2023 meerdere keren achter de microfoon zaten. De oudste film uit 's-Hertogenbosch kreeg zelfs een eigen podcast-aflevering.
Reageren
... Delen