Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s

Eindhoven in de jaren '20

In 1920 bracht de beroemde filmproducent Willy Mullens een bezoekje aan Eindhoven. Hiermee is hij de cameraman van een van de oudste (gedigitaliseerde) films uit de collectie van Brabant; namelijk een film met straatbeelden van Eindhoven uit 1920. Op deze beelden beelden zie je o.a. het station, markt, watertoren, villapark, de Burgt, dommel, Catherinakerk, Stratumsche dijk en het stadhuis.

Opkomst industrie

In 1920 was Eindhoven een stad die zich in een periode van snelle ontwikkeling bevond. De stad groeide snel als gevolg van de opkomst van de industrie, met name de opkomst van Philips als toonaangevend elektronicabedrijf. De industrialisatie bracht een grote stroom van nieuwe arbeiders naar Eindhoven, wat leidde tot een groeiende bevolking en een toenemende behoefte aan huisvesting en infrastructuur.

Eindhoven was in deze tijd een echte industriestad, met tal van fabrieken en werkplaatsen die een breed scala aan producten produceerden. Philips was het meest prominente bedrijf en had een aanzienlijke invloed op de economie van de stad. 

Straatbeelden

Eindhoven in ontwikkeling

Een echte

Industriestad

Sociale veranderingen

De groeiende industriële sector bracht niet alleen economische voorspoed met zich mee, maar ook sociale veranderingen. De arbeidsomstandigheden waren in die tijd vaak zwaar, met lange werkdagen en beperkte sociale voorzieningen. Het leven van de arbeidersklasse was niet altijd gemakkelijk, maar er ontstonden ook initiatieven voor sociale woningbouw en betere arbeidsomstandigheden.

Snelle verstedelijking

In 1920 was Eindhoven nog geen grote stad, maar het maakte een periode van snelle verstedelijking door. De infrastructuur en voorzieningen werden uitgebreid om aan de behoeften van de groeiende bevolking te voldoen. De stad was nog steeds een hechte gemeenschap, waarin het sociale leven vaak rond de fabrieken draaide en waarin lokale tradities en evenementen werden gekoesterd.

Prentbrieven

uit Eindhoven

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.