Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
een wandeling in zeeland
1 februari 2023

Bijna 100 films uit Zeeland online

BrabantinBeelden bouwt gestaag verder aan hét foto- en filmgeheugen van Brabant. Met regelmaat voegen we nieuwe films toe, die de collectie aanvullen.

Met een uitbreiding van bijna 100 films uit de jaren 70, gemaakt in het Brabantse dorp Zeeland door filmer Wim van Prooijen, is ons filmgeheugen weer een beetje completer.

Een doos vol films

In 1972 kocht Wim van Prooijen uit het Brabantse Zeeland een 8MM filmcamera, om de gebeurtenissen binnen zijn gezin vast te leggen. Verjaardagen van de kinderen en eieren zoeken in de tuin met Pasen werden gefilmd, maar ook schaatsen in de winter, de opening van een speeltuintje, Koninginnedag en andere gebeurtenissen in het dorp werden vastgelegd. Ook buiten Zeeland werd de camera wel eens aangezet: bijvoorbeeld tijdens uitstapjes naar de Efteling en Amsterdam.

Het resultaat was een grote doos vol films over Zeeland en de familie, maar na de jaren 70 bleef het beeldmateriaal lang in de doos zitten: wat moet je ermee, als je geen projector meer hebt om ze te bekijken?

Een veilige bergplaats

Totdat Wim zag dat wij bij BrabantinBeelden op zoek waren naar Brabantse films om te bewaren voor de toekomst. Hij doneerde zijn collectie van bijna honderd zelfgemaakte films aan BrabantinBeelden, en wij hebben de films gedigitaliseerd en waar nodig gerestaureerd. Ook zijn de films beschreven, zodat wij en anderen ze kunnen gebruiken.

Wim schonk zijn films aan BrabantinBeelden

na 40 jaar

Herinneringen

Wim kreeg van ons uiteraard de digitale versie van al zijn films. 'We hebben de films bekeken samen met onze kinderen. Dat was wel een beetje spannend en ook heel bijzonder, want het was al 40 jaar geleden dat we ze voor het laatst afgespeeld hadden. Het was verrassend om sommige details terug te zien, maar alles was heel herkenbaar'. De bijzonderste films zijn voor Wim en zijn gezin die, die de jonge jaren van de kinderen laten zien.

een beetje spannend en ook heel bijzonder, want het was al 40 jaar geleden dat we ze voor het laatst afgespeeld hadden

Wim is blij dat zijn films nu bewaard zullen blijven. "Ik durf niet te zeggen of mijn films belangrijk zijn voor Zeeland, maar ik denk dat het goed is dat er op deze manier een stuk geschiedenis bewaard blijft en mensen kunnen zien hoe het vroeger was."

Een mooie aanvulling

Met deze grote collectie films is BrabantinBeelden dus ineens heel veel films rijker. De films laten interessante beelden uit Zeeland zien, maar geven ook een leuk kijkje in het leven van een Brabants gezin in de jaren 70. Heel gewoon, en daardoor juist heel bijzonder.

Heeft u op zolder of in de berging ook nog banden of rollen met oude filmbeelden liggen, neem dan contact met ons op via info@brabantinbeelden.nl of 073-6818500

Meer nieuws

Reacties

Willie van Dommelen zei op 28 februari 2023 om 12:47

Perfect ik heb ook nog een aantal film rollen, 8mm en super 8mm.
Stuur mijn een telefoon nummer met wie ik hierover contact kan opnemen.

BiB Lisette zei op 28 februari 2023 om 16:25

Heel leuk, Willie! We zijn natuurlijk erg benieuwd naar deze filmrollen. Je kunt een mail sturen naar info@brabantinbeelden.nl of je kunt ons bellen: 073-6818500 en vragen naar onze beeldbankbeheerder. Alvast bedankt!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.