Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill uit Collectie Brekelmans ('s-Hertogenbosch jaren 60)
28 maart 2023

Bossche familiefilms jaren 50 & 60

In een stad als 's-Hertogenbosch is veel gefilmd. Voor tv-programma's, documentaires en het journaal. Ook bij mensen thuis werd gefilmd, vaak door de familie zelf. Zoals bij Brekelmans uit de Kruisstraat.

Vader filmde zijn gezin, de eerste auto in de straat en de nieuwe meubels in huis. Zo legde hij niet alleen zijn eigen familie, maar ook de veranderende stad vast op bewegend beeld. Van het oude Heetmanplein tot de speeltuin, en van de Zuid-Willemsvaart tot de eerste flatwoningen. Ruim 30 van zijn films zijn nu voor iedereen online te bekijken.

Rond de schoenmakerij

Kruisstraat

Het gezin Brekelmans bestond naast de filmende vader Jan uit moeder en drie kinderen. Ze hadden een schoenmakerij op Kruisstraat 27, midden in de Bossche binnenstad. Beneden was de zaak, het gezin woonde daarboven. De kinderen speelden op straat: trefbal, tikkertje en steppen. De nieuwe brommer staat op de film, net als de eerste auto. Maar ook de ponywagen van de melkman. Bewoners maken een praatje met elkaar. Pas later komen hier de kroegen.

Veranderende stad op film

Centrum 's-Hertogenbosch

IJzeren man en Waterlooplein

Eropuit

Ook vakanties en uitstapjes worden gefilmd. Zo zien we de familie tijdens een dagje Den Helder, de geboortestad van moeder Brekelmans. En bijzondere opnames in kleur van het Amsterdamse Waterlooplein, vermoedelijk uit begin jaren 60. Maar ook bekende Brabantse plekken uit de omgeving van 's-Hertogenbosch komen voorbij, zoals de IJzeren Man in Vught en de sluis bij Empel. Evenals carnaval, familiebezoekjes en huwelijken.

Andere amateurfilmers

Meer Bossche films

Naast de films van Jan Brekelmans hebben we ook van andere amateurfilmers bewegend beeld van het veranderende 's-Hertogenbosch in de collectie. Onder meer van de familie Blokker, familie Ebben, familie Pigmans en familie Vogel. Ook deze zijn allemaal online te bekijken.

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.