Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
studio
21 februari 2023

Making of: Stop Motion film

Met archiefbeelden kun je heel leuke dingen doen, dat weten lezers van onze site vast.

Voor onze kerstboodschap 2022 vonden wij het een goed idee om eens wat anders te maken dan een gewone videomontage en wat extra creativiteit toe te voegen aan ons werk. Een stop-motion video leek ons een mooie manier om dat te doen. Lees verder om te zien hoe we dat deden!

Een bijzondere animatietechniek

Stop motion is een animatietechniek waarmee je een video maakt door na elkaar foto's te nemen van een stilstaand tafereel en je tussen de foto's steeds een klein verschil aanbrengt. Als je de foto's dan vlug na elkaar afspeelt lijkt het alsof het tafereel beweegt. Bekende voorbeelden van stop motionanimaties zijn bijvoorbeeld Loeki de Leeuw uit de Ster reclames, Wallace & Gromit en de videoclip Sledgehammer van Peter Gabriel.

Frame voor frame

foto voor foto

Een gewone film bestaat eigenlijk ook uit allemaal achter elkaar gemaakte foto's, dat zijn de losse filmframes die je ziet op een oude filmrol. Wij hebben frames van films uit ons archief uitgeprint en uitgeknipt. Stop motion is echt handwerk en dat uitknippen gebeurde dan ook met de hand. Daar gingen aardig wat uurtjes werk in zitten want het is een precisiewerkje en het ging om veel vellen papier.

De opnames

Toen alle nodige afbeeldingen uitgeknipt waren kon het echte werk beginnen: het opnemen van onze video. We maakten naast de uitgeknipte filmframes gebruik van wat we in huis hadden, namelijk een sjaal als achtergrond, een aantal lege filmblikken waarin ooit films waren binnengekomen en wat kerstdecoraties uit onze eigen boom.

Door de objecten tussen de foto’s steeds een beetje te verplaatsen, en steeds een ander uitgeknipt filmframe neer te leggen, ontstond letterlijk stukje bij beetje een video. In ongeveer 1,5 uur stond hij erop en waren de opnames klaar.

het eindresultaat

Wil je de stop motionvideo met onze kerstboodschap nog een keer zien? Bekijk hem hieronder:

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.