Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Pia van Kroonenburgh (Brabant-Collectie) en Jan Kriek (BHIC)
20 april 2023

Samenwerking Brabant-Collectie

De Brabant-Collectie in Tilburg, de grootste cultuurhistorische bibliotheek van onze provincie, werkt samen met BrabantinBeelden, ons film- en fotogeheugen, een samenwerking tussen het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg.

Kennis delen

Deze organisaties delen met andere erfgoedinstellingen kennis over bijvoorbeeld digitalisering en auteursrecht binnen een Brabants audiovisueel overleg. Ook heeft de Brabant-Collectie enkele tientallen historische films overgedragen aan het BHIC. Deze zijn vanaf vandaag te bekijken op BrabantinBeelden.

 

"Wij krijgen een erfgoedcollectie niet van onze ouders, maar lenen die van onze kinderen"

Pia van Kroonenburgh, bibliothecaris Brabant-Collectie

Eerste Brabantse 'filmarchief'

Film- en Fotobank Noord-Brabant

Het is niet vreemd dat juist de Brabant-Collectie meer gaat samenwerken met BrabantinBeelden. Want deze laatste is een belangrijke voortzetting van de Film- en Fotobank Noord-Brabant, die nog tot 2017 werd beheerd door de Brabant-Collectie.

BrabantinBeelden is namelijk niet het eerste ‘filmarchief’ van Brabant. Al twintig jaar geleden werd op initiatief van wijlen Frank van der Maden, toenmalig medewerker van de Brabant-Collectie, de Film- en Fotobank Noord-Brabant gestart. Een website waar erfgoedinstellingen (zoals archieven en heemkundekringen) dankzij een subsidie van de Provincie gratis hun foto’s en films op konden plaatsen. Daarmee was deze Film- en Fotobank Noord-Brabant de eerste portal tot het Brabantse filmarchief.

Met de komst van de Brabant Cloud van Erfgoed Brabant ontstond een portal voor méér erfgoed dan alleen beeldmateriaal. Gaandeweg werden collecties van de Film- en Fotobank verplaatst naar de nieuwe Brabant Cloud. En begin 2017 ging de Film- en Fotobank van de Brabant-Collectie definitief offline.

"De Brabant-Collectie heeft met de Film- en Fotobank Noord-Brabant de basis gelegd voor het huidige BrabantinBeelden. Wij zijn dan ook verheugd over deze samenwerking."

Mathilde Min, BrabantinBeelden

BrabantinBeelden

Samenwerking

Films zijn evenwel slechts in beperkte mate ontsloten en ook is er sinds 2016 geen kenniscentrum meer dat zich voor de hele provincie inzet om historische films te bewaren. Het conserveren, digitaliseren en beschrijven van films vereist namelijk specifieke deskundigheid en bovendien speciale voorzieningen, zoals een koudedepot.

Daarom startte in 2020 met BrabantinBeelden. Het team van BrabantinBeelden zet zich in voor behoud van historische filmcollecties in Brabant. Zo geven de medewerkers advies en ondersteuning aan archiefdiensten, heemkundekringen, musea en inwoners bij het bewaren van films. Op brabantinbeelden.nl/films zijn alle films te bekijken. Ook wordt in beeldverhalen de geschiedenis van Brabant vertelt.

BHIC, RA Tilburg & RHC Eindhoven

Partners

BrabantinBeelden is een samenwerking tussen Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg. Naast foto’s en films van deze archieven wordt ook beeldmateriaal uit andere Brabantse collecties gebruikt. En nu sluit dus ook de Brabant-Collectie aan met overdracht van haar films.

"Veel films uit de Film- en Fotobank Noord-Brabant zijn teruggegeven aan de eigenaren of opgenomen in een ander archief. Met de techniek van nu, kunnen we zoveel meer uit zo'n oude film halen. Bovendien hebben we een speciaal koudedepot in huis om de filmrol goed te bewaren, ook voor de toekomst."

Joost Hoedemaeckers, BrabantinBeelden

Heb jij het origineel? Neem contact op

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.