Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Kermis-attractie Hully Gully, Vught 1973 (foto: Vera Delleman-de Kort, collectie BHIC nr. 1923-001696)
30 juni 2023

Nieuw seizoen Nederland op Film

In Nederland op Film zien we het Nederland uit de vorige eeuw door de ogen van amateurfilmers. Voor seizoen 2023 putten de makers weer uit het rijke Brabantse filmarchief van BrabantinBeelden.

Op 1 juli start een nieuwe reeks afleveringen. Onder andere over het boerenleven, de middenstand, de jeugd en de zomer. Wim Daniëls presenteert het Omroep Max-programma en de beeldresearch wordt gedaan door Gerard Nijssen. Met vaak nooit eerder aan publiek vertoonde amateurbeelden, ook uit Brabant.

Archiefbeeld uit 'Nozemfilm'

De jeugd

Bert Maas maakt in 1963 een bijzondere speelfilm in Erp: Voor elke nozem iets achterhorizons? In de geregisseerde film worden de rollen gespeeld door Erpse jongeren. We zien leren jassen, veel sigaretten en natuurlijk... brommers! Meer over deze speelfilm, waarvan beelden te zien zijn in een aflevering van Nederland op Film, lees en zie je in het verhaal Nozems.

Tilburgse kermis op archiefbeeld

De zomer

Lauran Wijffels filmt de Tilburgse kermis in 1976. Van de opbouw en de afbouw tot de kermisbezoekers en de attracties. De Hully Gully en de Octopus, de botsauto's en het reuzenrad: het komt allemaal in heldere kleuren voorbij. De films worden bewaard bij het Regionaal Archief Tilburg. Ook beelden uit films van Wijffels zijn te zien in een aflevering van Nederland op Film.

Uitzendschema Nederland op Film

Nederland op Film is een programma van Omroep Max. Het wordt uitgezonden op NPO2 om 20.35 uur.

1 juli - Boerenleven
8 juli - De Stad
15 juli - De Oorlog
22 juli - De Middenstand
29 juli - De Jeugd
5 augustus - De Zomer

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.