Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
 Op de Bossche Markt demonstratie tegen de bezuinigingen van kabinet Ruud Lubbers, 's-Hertogenbosch jaren 80 (foto: BHIC, collectie Brabants Actieverleden/Kleintje Muurkrant nr. 1954-II-B-000375)
17 april 2024

Brabants actieverleden in de jaren ’70 en ’80

Vandaag is het precies 46 jaar geleden dat ‘de Bossche Kraaklente’ begon. Op maandag 17 april 1978 kraken zo’n 100 jongeren het oude ziekenhuis St. Joan de Deo aan de Papenhulst in ’s-Hertogenbosch.

Kraaklente

Onlangs hebben de oud-actievoerders van de Bossche Actiebeweging uit de jaren ’70 en ’80 hun foto- en filmcollectie van deze ‘Kraaklente’ overgedragen aan het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Een goed moment om deze vandaag online te zetten op www.bhic.nl. Wat deze beelden zo uniek maakt? Het merendeel is destijds door de actievoerders zélf gemaakt.

Na het kraken van het oude ziekenhuis volgen verschillende andere oude panden in Den Bosch. Deze kraakgolf duurde tot begin jaren tachtig en was een protest tegen de hoge woningnood, speculerende huisjesmelkers en ‘verkrotting’ van de binnenstad. 

Foto's en films

Sfeer jaren ’70 en ’80

Kraak ziekenhuis

“Mensen woonden in die tijd bijna allemaal slecht en te duur. De huisjesmelkers scene was verschrikkelijk”, herinnert Gertjan van Beijnum zich van Den Bosch in de jaren zeventig. Hij is een van de oud-actievoerders die in 1978 met zo’n honderd andere krakers het oude ziekenhuis Sint Joan de Deo aan de Papenhulst in Den Bosch kraakte.

“Mensen van nu kunnen zich misschien niet meer voorstellen hoe het toen was. De Orthenstraat, al die pandjes van Van Lanschot, die zijn nu heel chique. Maar toen was het de ene krotwoning na de andere, vanaf het station richting Eurocinema.”

De in totaal ruim 1.100 foto’s en films uit deze nieuwe collectie ademen ook de sfeer in die jaren. Ze maken deel uit van Gertjans rijke archief waarin ook documentatie en (digitale) muurkranten te vinden zijn.

Bekijk alle foto's

Protest in Brabant

“Dit soort beelden hadden we in het archief nog nauwelijks, wat de collectie op zich al heel bijzonder maakt”, vertelt Thijs de Leeuw, projectleider van Protest in Brabant, een themawebsite over het actieverleden in Brabant met onder meer aandacht voor deze kraakbeweging.

“Maar het meest uitzonderlijke is dat het merendeel van de foto’s en films door de actievoerders zélf zijn gemaakt. Ze hadden toen zelfs hun eigen ‘Bossche Fotografen Kollektief’. Je kijkt dus door de lens van de actievoerders.”

Bekijk alle films

Meer dan een kraakscene

De Leeuw vervolgt: “Hoewel de oorsprong van deze collectie dus in de kraakscene ligt, toont de collectie veel meer dan dat. Niet alleen de actiebeweging in volle breedte, van antimilitarisme tot feminisme, maar ook de historische locaties waar het zich allemaal afspeelde.”

Ook geïnteresseerden in de meer algemene Bossche stadsgeschiedenis komen met deze nieuwe collectie aan hun trekken. Beelden zoals van het oude ziekenhuis Sint Joan de Deo aan de Papenhulst, het Baptistenklooster en de Carolusflat, het Stationsplein en Emmaplein, de Vughterstraat en Hinthamerstraat, wekken het ‘s-Hertogenbosch van de jaren ’70 en ‘80 weer helemaal tot leven.

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.