Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmopnames van een Adolfsfilm, Baardwijk 1960 (foto: J. de Bont, collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena nr. WAA84337)

Brabantse dorpsfilms op de kaart

Tientallen Brabantse dorpen en bewoners zijn tussen 1948 en 1970 vastgelegd op film. Zakenman Johan Adolfs liet veel van deze dorpsfilms maken met zijn 'Landelijke Filmactie'. BrabantinBeelden brengt al deze zogenaamde Adolfsfilms uit Brabant in kaart.

Filmavondje

Deze dorpsfilms werden gemaakt in samenwerking met de muziekvereniging, sportclub, bond voor plattelandsvrouwen - of een andere lokale partij - en vrijwel iedere dorpsgenoot komt wel even in beeld. De film werd in de zomer opgenomen en als deze in de winter af was, kocht iedereen een kaartje om naar zichzelf en de buren te komen kijken tijdens een filmavondje. Hilariteit alom en succes verzekerd.

We zetten alle bekende Brabantse dorpsfilms van Adolfs op een kaart, met een link erbij waarmee je de film nu gewoon online kunt zien. Deze kaart is nog niet compleet. Vinden we een nieuwe dorpsfilm, dan voegen we deze toe aan de lijst. Veel kijkplezier!

 

Films op de kaart

Ons dorp

Hierboven zie je alle dorpsfilms die online te zien zijn op een kaart. We hebben deze films, samen met de films die we nog zoeken, ook in een alfabetisch overzicht gezet. Dus werkt de kaart niet of kijk je liever in een lijst, ga dan naar: Brabantse dorpsfilms op een rij.

Achtergrond

Dorpsfilms

Landelijke Filmactie

De dorpsfilms zijn gemaakt voor de 'Landelijke Filmactie' van de Enschedese zakenman Johan Adolfs (1917 - 1977). Zijn filmteam legde, meestal in opdracht van de plaatselijke middenstand of een vereniging, het dorpsleven vast in bewegende beelden. Tussen 1948 en 1970 krijgen zo'n 1.500 dorpen in Nederland hiermee hun eigen dorpsfilm. Ook in onze provincie zijn er honderden gemaakt. Meer over de zogenoemde Adolfsfilms vind je in de PDF 'Heel Nederland op de film' van Eddy Appels.

Bewegende foto-albums

Vaste onderdelen van deze bewegende foto-albums: het werk in het gemeentehuis, een rondje langs de huizen, straten en bewoners, demonstraties van bedrijven, een kijkje in de school, en tot slot een lange lange optocht van zoveel mogelijk lokale verenigingen. In de zomer werd de film, vaak in een dag, opgenomen. In de winter werd deze tegen betaling vertoond in het dorp. En passant registreerde Adolfs hiermee een wereld die er niet meer is.

700 tot 10.000 inwoners

Doel was om zoveel mogelijk mensen in beeld te brengen, zodat ze daarna allemaal een kaartje zouden kopen om naar zichzelf te komen kijken. 'Een gezellige film, met jong en oud als filmsterren', zoals de affiches vermeldden. De opbrengst kwam ten goede aan de lokale club die de film financierde. De dorpen moesten daarom niet te klein zijn, want dan was de actie niet rendabel, en niet te groot, want dorpsgenoten moesten wel nieuwsgierig genoeg zijn om naar hun dorpsgenoten te komen kijken. 700 tot 10.000 inwoners was de ideale dorpsgrootte.

Zoek je mee?

Niet compleet

We hebben al veel Brabantse dorpsfilms gevonden, maar weten ook dat er nog veel meer gemaakt zijn.

Alle bekende Adolfsfilms waarvan wij de vindplaats nog niet achterhaald hebben, staan in de lijst in het artikel Oproep: Brabantse dorpsfilms gezocht. Let op: deze lijst noemt alleen de bekende dorpsfilms. Heb jij een film die niet op deze lijst staat? Dan horen we dat ook graag.

Heb jij nog een originele dorpsfilm? Neem contact met ons op

Ook in dorpsfilms die gemaakt zijn door andere filmers zijn we natuurlijk geïnteresseerd. Deze voegen we graag toe aan de filmbank van BrabantinBeelden.

Reacties

Harry stadhouders zei op 9 mei 2022 om 21:00

Geachte lezer(es)

Zijn er ook films over Breda en dan met name over de wijken boeimeer en princenhage

BiB Hilde zei op 10 mei 2022 om 09:40

Beste Harry Stadhouders, deze specifieke films draaiden om het vastleggen van het dorpsleven. Deze films zijn dus helaas niet van steden (zoals Breda) gemaakt. 

Van Breda hebben we wel andere films op deze website staan. Je vindt ze terug door hier te zoeken met trefwoord Breda: https://brabantinbeelden.nl/films Hopelijk zitten daar nog interessante filmpjes voor je tussen!

Vrienten zei op 27 juni 2022 om 18:08

Zijn er ook nog filmpjes van Dongen noord brabant.jaar 1960.

BiB Lisette zei op 28 juni 2022 om 13:32

Bedankt voor je reactie! Hier vind je per plaats welke dorpsfilms er bij ons bekend zijn: https://brabantinbeelden.nl/verhalen/brabantse-do…

 

Bij Dongen kun je zien dat er één of mogelijk twee films zijn gemaakt tussen 1951 en 1960, maar dat deze nog niet bij ons bekend zijn. We houden ons aanbevolen als iemand hier meer over weet...

Eugene Swarts zei op 30 juni 2022 om 17:56

Ik heb een prijspenning gevonden van een boeren jongeren wedstrijd uit Steensel van 1948. RK Jonge boeren Stand N.C.B. 2e prijs piramide. Is daar iets van te vinden in het nieuws van 1948 ? Ik wil deze penning doneren aan de heemkunde maar met het verhaal er bij.

BiB Mariët zei op 4 juli 2022 om 15:07

Wat mooi Eugene dat je de penning wilt schenken aan de Heemkundekring. Helaas hebben wij geen films of archiefstukken die je bij je onderzoek zouden kunnen helpen. Maar misschien heeft het RHC Eindhoven (www.rhc-eindhoven.nl) dat wel.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.