Landelijke Filmactie
De dorpsfilms zijn gemaakt voor de 'Landelijke Filmactie' van de Enschedese zakenman Johan Adolfs (1917 - 1977). Zijn filmteam legde, meestal in opdracht van de plaatselijke middenstand of een vereniging, het dorpsleven vast in bewegende beelden. Tussen 1948 en 1970 krijgen zo'n 1.500 dorpen in Nederland hiermee hun eigen dorpsfilm. Ook in onze provincie zijn er honderden gemaakt. Meer over de zogenoemde Adolfsfilms vind je in de PDF 'Heel Nederland op de film' van Eddy Appels.
Bewegende foto-albums
Vaste onderdelen van deze bewegende foto-albums: het werk in het gemeentehuis, een rondje langs de huizen, straten en bewoners, demonstraties van bedrijven, een kijkje in de school, en tot slot een lange lange optocht van zoveel mogelijk lokale verenigingen. In de zomer werd de film, vaak in een dag, opgenomen. In de winter werd deze tegen betaling vertoond in het dorp. En passant registreerde Adolfs hiermee een wereld die er niet meer is.
700 tot 10.000 inwoners
Doel was om zoveel mogelijk mensen in beeld te brengen, zodat ze daarna allemaal een kaartje zouden kopen om naar zichzelf te komen kijken. 'Een gezellige film, met jong en oud als filmsterren', zoals de affiches vermeldden. De opbrengst kwam ten goede aan de lokale club die de film financierde. De dorpen moesten daarom niet te klein zijn, want dan was de actie niet rendabel, en niet te groot, want dorpsgenoten moesten wel nieuwsgierig genoeg zijn om naar hun dorpsgenoten te komen kijken. 700 tot 10.000 inwoners was de ideale dorpsgrootte.