Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill uit 'Alleen de herinngering is gebleven'

'Toen hoorde ik het salvo'

Achteraf bleken ze een kantelpunt in de Tweede Wereldoorlog in Nederland: de stakingen in april en mei 1943. Het begon in Hengelo met de Storkfabriek, waarna de staking zich snel verspreidde. De Limburgse mijnen gingen plat en ook in de Philipsfabrieken in Eindhoven werd het werk stil gelegd. Met fatale gevolgen voor zeven werknemers.

April-meistaking 1943

De staking, die later de boeken in ging als de april-meistaking, is onderwerp van gesprek in de podcast Het geheugen van Brabant van mei 2023. Het is dan precies tachtig jaar geleden dat zoveel werknemers en bedrijven openlijk in verzet komen tegen de bezetter.

Voor het item BrabantinBeelden praten we in de podcast over onderstaand fragment. Het komt uit de documentaire Alleen de herinnering is gebleven uit 1994. Hierin vertelt een ooggetuige over wat hij zag en hoorde bij de Glaspoort in Eindhoven op 3 mei 1943.

Terug naar het Philipsterrein

Ooggetuige vertelt

“Ze zullen toch niet iemand dood gaan schieten?” [...] "Nee," zeiden ze, "ben je gek". Ik zei: “Nou, ik weet het niet”.

Meneer Smit in Alleen de herinnering is gebleven

Wil je meer weten over het verloop van deze staking in Brabant, lees dan het achtergrondartikel van Erfgoed Brabant: april-meistakingen 1943 en luister naar de podcast van mei 2023 van Het geheugen van Brabant.

Zie ook Brabantsegesneuvelden.nl.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.