In 2024 is het tachtig jaar geleden dat voor een groot deel van zuidelijk Nederland een einde kwam aan de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook Oss werd in september 1944 bevrijd.
Bruggen veroveren
Market Garden
De bevrijding van Oss vond plaats in het kielzog van operatie Market Garden, het geallieerde plan om met luchtlandingstroepen de bruggen over de grote rivieren te veroveren en zo een directe toegang tot Duitsland te creëren. De vliegroute liep praktisch over het oostelijke deel van de huidige gemeente en inwoners van het Maasland zagen op 17 september 1944 de honderden Amerikaanse en Britse vliegtuigen overkomen.
Welsh Guards
Geallieerden
Toen de opmars van de bevrijders bij Grave stokte, trok de stoet aan tanks en militairen veel bekijks. Mensen uit de hele regio kwamen kijken en spraken met de geallieerde troepen. Hierbij werd op 19 september verteld dat de Duitsers op het station van Oss klaarstonden om Amerikaanse of Engelse piloten weg te brengen. Daarop besloten de geallieerden een kleine troepenmacht van de Welsh Guards, bestaande uit twee tanks en een vrachtwagen met soldaten, naar Oss te sturen.
Bezetter vocht terug
Er werd nog wel teruggevochten door de bezetter, met name bij het station en de Visserskerk, maar de Britten wonnen en werden juichend ontvangen door de inwoners van de stad. Ook de Osse burgemeester De Bourbon, bij verstek door de Duitsers ter dood veroordeeld, keerde terug uit de onderduik.
Terugtocht
Bevrijding is een feit
Op 25 september 1944 ondernam de voormalige bezetter een laatste poging om de geallieerden te verdrijven en Oss vanuit het zuiden weer in te nemen. Dit mislukte. Op hun terugtocht staken de Duitsers meerdere huizen langs de Hescheweg in brand, maar de bevrijding van de stad was een feit.
Reageren
... Delen
Thema's