Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Ronde van Oss. Het peleton jaagt vanaf de Hooghuisstraat de Linkensweg op, Oss (foto: Daan Scholte, collectie Stadsarchief Oss nr. DSN1313_43558)

De Osse wielerronde

Oss kende een aantal jaren een heuse internationale wielerwedstrijd. Vooral eind jaren veertig was dit evenement erg populair. De strijd tussen twee local hero’s – Gerrit Boeijen uit Oss en Gerrit Schulte uit ’s-Hertogenbosch – zweepte het publiek nog verder op.

Internationaal

Zo vermaard als de kasseien in menige Belgische of Franse wielerronde zijn, waren de kinderkopjes in de Osse wielerronde overigens niet. Maar de wegwedstrijd was wel aantrekkelijk voor nationale én internationale renners.

Internationaal

Ronde van Oss

Het parcours liep dwars door de Osse binnenstad, via onder meer de Hooghuisstraat en de Linkensweg. Het spektakel trok flink wat bekijks: de Ronde van Oss telde in 1947 meer dan 10.000 bezoekers. Jong en oud liepen uit om de wielerhelden in actie te zien. De kinderkopjes lagen dus niet alleen op de weg, ze waren ook met velen langs het parcours te vinden.

Het parcours had in 1947 een lengte van 122,5 kilometer. Het eerste uur lag het tempo hoog, op maar liefst 44 km/uur. De Osse trots Gerrit Boeijen raakte betrokken bij een valpartij en moest opgeven. Dat gold niet voor zijn naamgenoot.

“De blonde reus Gerrit Schulte, die nadat velen de strijd hadden gestaakt, met een machtige demarrage een voorsprong nam en deze tot het einde behield”

zo berichtte het Dagblad voor Oss en Omstreken op 2 september 1947. Een Bossche winnaar voor de Osse wielerronde.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.