Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Vrouwelijke werknemers van Jansen de Wit, Schijndel 1961 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC nr. 1632-004360)

Meisjes van 'de Sok'

Bij Jansen de Wit in Schijndel werkten van oudsher veel vrouwen. Zijn dat begin 20ste eeuw nog vooral thuisnaaisters, vanaf de jaren 20 bemensen de meisjes en jonge vrouwen verschillende afdelingen in de ateliers van de fabriek.

Tijdsbeeld

Op een regenachtige zomerdag in 1961 brengt een fotograaf van Fotopersbureau Het Zuiden een bezoek aan 'de Sok', zoals de kousen- en sokkenfabriek in de volksmond genoemd wordt. Hij fotografeert de mensen aan het werk, vooral de jongedames in het confectieatelier, en kiekt ze terwijl ze kaarten en dammen in de kantine. Een foto van acht lachende vrouwen in de tuin schetst een treffend tijdsbeeld van de Schijndelse vrouw op de grens van de keurige jaren vijftig en de Swinging Sixties.

Jonge vrouwelijke werknemers

Tussen school en huwelijk

Aan het werk in het atelier

Sokken en kousen

In de kantine

Kaarten, dammen en koffie

Vrouwen onder elkaar

Fabriekshal vol meiden

Schoorstenen

Symbool van JéDéWé

De bovenste foto uit dit artikel is onderwerp van gesprek in de BHIC-podcast Het Geheugen van Brabant van maart 2022. Daarin hoor je ook enkele fragmenten uit Kousenfabriek Jansen de Wit: de ondergang van een Schijndels familiebedrijf, een documentaire van Hendrik Helsdingen.

Meer over de geschiedenis van Jansen de Wit lees je op In Brabant staat een huis, een website van het BHIC.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.