Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
foto: Zesvoudig huwelijk, Heukelom 1954

Zesvoudig Brabants huwelijk is wereldnieuws

Van het Britse Pathé-nieuws tot het Hollandse Polygoon bioscoopjournaal en van persbureau Reuters tot de Friese koerier: het 'massahuwelijk' in het Brabantse gehucht Heukelom is in 1954 wereldnieuws.

Twaalf van Heukelom

Vier zussen en een broer De Kort trouwen op dezelfde dag met vier broers en een zus Bertens. Een vijfde zus De Kort trouwt met een Van Haaren, die wel familie is van de Bertensen.

Pastoor Van Kemenade, die het kerkelijk huwelijk in Oisterwijk begeleidde, krijgt de dag voor de bruiloft nog een krant uit het verre Australië in handen gedrukt met alle bijzonderheden over de trouwerij. 'De twaalf van Heukelom' worden ze gekscherend genoemd in de Nieuwe Tilburgsche Courant. Extra bijzonder: een maand na de bruiloft emigreren vier van de zes echtparen naar Canada.

De dag begint bij de boerderij

Ouderlijk huis

"Om vier uur vanmorgen was bij de familie De Kort alles in rep en roer en om vijf uur arriveerden reeds de kappers, wie een drukke dag te wachten stond: zes bruiden, zes bruidsmeisjes en niet te vergeten de nodige familieleden zó kappen, dat de honderden kijkers niets te critiseren overbleef."

uit: De Tijd, 23 februari 1954 (via Delpher.nl)

Reportage van Polygoon

Bioscoopjournaal

Het Polygoonjournaal maakt een reportage van het huwelijk, waardoor we de bruidsparen op de voet volgen tijdens hun grote dag. Van het vertrek uit het ouderlijk huis De Kort in Heukelom en de autorit over drassige zandwegen naar Berkel-Enschot en Oisterwijk tot de wandeling over zaagsel tegen natte voeten naar de circustent voor de receptie.

Een bruidsmeisje van toen herinnerde zich later dat ze een paar dagen na het feest voor de eerste keer in haar leven naar de bioscoop mocht om te kijken naar een film waar ze zelf in meespeelde: het Polygoonjournaal.

Bij kerk en stadhuis

Duizenden toeschouwers

"Overal langs de weg van Heukelom naar Enschot en van Oisterwijk terug naar de buurtschap [...] wapperden de vlaggen en in vele fabrieken lag het werk stil omdat het personeel een halve snipperdag had opgenomen om zoveel mogelijk van de bruidsstoet te kunnen zien."

uit: Algemeen Dagblad, 24 februari 1954 (via Delpher.nl)

"Inmiddels stond het grote kerkplein voor de kerk van St. Petrus Banden te Oisterwijk zwart van de mensen. Zelfs het standbeeld van pater Poiters die hier anders in alle rust pleegt neer te zitten was 'bevolkt': een vermetele fotograaf had zijn hoofd tot zitplaats gekozen."

uit: De Tijd, 23 februari 1954 (via Delpher.nl)

Na gemeentehuis en kerk volgt de receptie

Circustent

Nog niet stil in huis

Grote gezinnen

"Bij moeder De Kort wordt het voorlopig nog niet te stil in huis, want zij houdt nog vijf ongetrouwde kinderen over. Van de acht van Bertens echter is er nu maar één meer thuis. 'Maar ja, dat is 's werelds loop'. zegt moeder Bertens wijsgerig."

uit: De Tijd, 23 februari 1954 (via Delpher.nl)

Vier bruidsparen emigreren

Naar Canada

"De geweldige boerenbruiloft in het hart van Brabant [...] was nog in de ogen te zien van de honderden Brabanders, die vandaag naar Schiphol waren gekomen om vier van de zes paren uitgeleide te doen.

'We rooien het wel, moeder' zei Luus de Kort. Zonder om te kijken wandelden ze naar het toestel, daar wuifden ze lang en terwijl uit de luidspreker een vrolijke mars klonk, steeg de 'Jan Huygen van Linschoten' op."

uit: De Volkskrant, 27 maart 1954 (via Delpher.nl)

Over dit huwelijk is door de familie ook een boekje uitgegeven, ter gelegenheid van het gouden huwelijk in 2004: Zes maal goud met daarin nog veel meer foto's en mooie anekdotes. In het artikel 'de families De Kort en Bertens vestigen wereldrecord bruiloft houden' vind je meer informatie, en enkele reacties van familieleden.

Deze bruiloft is ook onderwerp van gesprek in de BHIC-podcast 'Het Geheugen van Brabant' van februari 2022.

Reacties

BiB Mathilde zei op 18 februari 2022 om 11:40

Vlak voor de pandemie, in maart 2020, waren twee van de zes echtparen nog in leven. Inmiddels waren zij 66 jaar getrouwd en tussen de 90 en 94 jaar oud. Dit schreef Ine Bertens ons op 25 maart 2020.

Frank wees ons zojuist op een artikel in de Canadese krant The Beacon Herald van 17 november 2020: Annie Bertens, onderdeel van de famed Dutch Dozen ['beroemde Nederlandse dozijn'], overleed dat weekend op 95-jarige leeftijd aan COVID-19.

Dank voor je bericht Frank.

Julia Croonen zei op 16 maart 2022 om 10:47

Wat een bijzondere gebeurtenis,

Zo mooi ook dat wij die beelden krijgen te zien ,

Dank je wel .

BiB Lisette zei op 16 maart 2022 om 11:49

Prachtig he, Julia? Het blijft bijzonder om zulke beelden te mogen zien. Bedankt voor je reactie!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.