Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill uit Pakjesavond 1978, 's-Hertogenbosch (film: A. Blokker, filmcollectie BHIC nr. Blokker-07)

Uitpakken met Sinterklaas

Met Sinterklaas pakken we graag uit. Dat geldt zeker voor pakjesavond op 5 december. Met veel cadeaus, warme chocolademelk, suikergoed en speculaas. De pakjes zelf tillen we in een juten zak of grote wasmand de warme huiskamer in.

Cadeaupapier als teken van de tijd

Tot ver in de jaren vijftig ging het anders en werden de cadeautjes, toen nog zonder papier eromheen, uitgestald op tafel. Inpakpapier is dan ook een betrekkelijk nieuwe toevoeging aan het kinderfeest. Zeker het speciaal bedrukte cadeaupapier voor Sinterklaas.

Een theedoek of oude kranten in de jaren 40 en 50, oranje cadeaupapier in de jaren 60 en 70 en inpakpapier in felle kleuren in de jaren 80 en 90: cadeaupapier als teken van de tijd. Cassettebandje aan... We spoelen terug naar het Sinterklaasfeest van weleer.

Praktisch inpakken

Oude kranten

Zeker tot en met de oorlog vieren we geen pakjesavond op 5 december, maar 'pakjesochtend' op 6 december, de naamdag van Sint Nicolaas. Veel Brabantse gezinnen vieren het feest ook in de jaren daarna nog op deze manier. Alle cadeaus stonden uitgestald op de tafel en de kinderen bekeken in pyama wat de goedheiligman hen gebracht had. In het artikel Oh, kom er eens kijken zie en lees je er meer over.

De eerste ingepakte cadeautjes werden vaak gewikkeld in oude kranten of een theedoek. Nog steeds is het handig om in de feestmaand wat krantenpapier achter de hand te houden om kleine cadeaus groter te laten lijken of om te gebruiken voor de surprise. Cadeaupapier uit de jaren vijftig is net als een krant vaak licht van kleur en bedrukt met kleine tekeningen van Sint en Piet.

Luister ook naar de podcast over Sinterklaas

Speciaal voor 5 december

Inpakpapier

Met de introductie van cadeaupapier met Sinterklaasmotief wordt Sint Nicolaas niet alleen een feest van uitpakken, maar ook van inpakken. De gulle gever heeft het er maar druk mee. Op de ingepakte pakjes prijken Sinterklaas en Piet, die vanaf de start van de televisie ook via het beeldscherm de huiskamers in komen.

Niet alleen de cadeaus zelf, ook de berg inpakpapier wordt almaar groter. Veel motieven van toen zie je ook nu nog: pakjes met een grote strik eromheen, de rode mijter van de Sint en zijn gouden staf. De cadeautjes zelf veranderden meer dan hun verpakking. Al zien we ook hier, op beeld uit de jaren zestig, al een chocoladeletter en pepernoten liggen.

Mode

Kleuren

Vanaf de zeventiger jaren wordt het inpakpapier steeds kleurrijker en uitbundiger. Hetzelfde geldt voor de kleding en het interieur, zo zien we op deze familiefilms. Oranje, bruin en grafische prints. Op de pakjes, op de truitjes en op de muur. Ook nu nog gebruiken we het liefst zo'n grote juten zak om de cadeaus in naar binnen te dragen, om ze dan uit te kunnen schudden op het tapijt.

Worden bij andere feesten cadeautjes openlijk door de schenker overhandigd, met Sinterklaas is dat wel anders. De giften van Sint Nicolaas worden vaak door de kinderen 'gevonden'.  We zagen al een wasmand en een juten zak voorbij komen. Hieronder liggen ze verstopt in de gangkast en rijden de kinderen een slee vol cadeaus de kamer in. En dan: uitpakken maar!

Reacties

Hanny zei op 1 december 2022 om 09:10

Bij ons waren ze niet ingepakt maar stonden uitgestald op een tafel voor mij en mijn broertje, de tafel stond helemaal vol. Wij waren de jongsten van ons gezin. Dit speelde in de jaren 50. Heel mooie herinneringen aan!!

Carolien van Raalte zei op 1 december 2022 om 09:58

Mijn pakje waren verpakt in sinterklaaspapier, maar ik ben 3 dagen eerder jarig en kreeg ik ook pakje met sinterklaas papier.Dat vond ik vreselijk.

Helly van de Wetering zei op 1 december 2022 om 10:41

Bij ons werd op 5 december ‘s avonds de schoen gezet met een grote winterwortel of een stronk boerenkool voor het paard. ‘s Morgens bij het opstaan stonden de cadeautjes opgesteld op de eettafel. Die dag aten we dan wortelstamp of boerenkoolstamp.

Francien van den Heuvel zei op 1 december 2022 om 11:04

Omdat ik de rolletjes papier erg duur vond, kochten wij thuis een winkelrol. Daar konden wij jaren mee vooruit. Blauw papier met kleine stoombootjes erop.

5 december was altijd een feest.

BiB Lisette zei op 1 december 2022 om 11:54

Hartelijk dank voor jullie leuke reacties, Hanny, Carolien, Helly en Francien. Wat mooi dat jullie je het Sinterklaasfeest nog zo goed kunnen herinneren en dat het ook overal weer nét even anders ging met in- en uitpakken. Grappig dat het paard van Sinterklaas naast wortels soms ook werd verwend met een boerenkoolstronk, Helly!

Margot America zei op 1 december 2022 om 21:32

Wat een mooi verhaal, zo herkenbaar!

Marina zei op 2 december 2022 om 16:59

Bij ons stond het ook uitgestald op tafel. Als mijn vader avonddienst had was het 5 december al feest. Anders 6 december heel vroeg voor mijn vader ging werken.

Margot America zei op 2 december 2022 om 18:39

Precies zoals ik mij dat herinner Marina

Marja Fick zei op 2 december 2022 om 22:07

De cadeautjes op tafel. Wij zeiden dat Sinterklaas kwam rijden, " Sinterklaas heeft gerejen" waar zou dat vandaan komen??

BiB Hilde zei op 5 december 2022 om 10:59

Goede vraag Marja! In ons verhaal 'oh ,kom er eens kijken' wordt het rijden ook genoemd:

"Tot zeker midden jaren 60 stalden veel gezinnen de cadeaus samen met snoepgoed onverpakt uit op tafel, alsof het een mooie etalage was. "Op de tafel rijden" werd het in Brabant ook wel genoemd, dat deed de goedheiligman dan in de nacht van 5 op 6 december."

Jullie waren dus zeker niet de enigen die het zo zeiden! Waar de uitdrukking precies vandaan komt, wordt in dit verhaal ook niet genoemd. Misschien is de uitdrukking ontstaan doordat de Sint altijd op zijn paard langs de huizen ging...?

corrie zei op 7 december 2022 om 16:13

wij waren met 11 kinderen op iedere stoel was per kind iets ,meestal kleding voor de winter maar een sinaaappel en een chocolade letter met daar achter een gouden papiertje ontbrak nooit en van het gouden papiertje maakte ons moeder weer kerst sterren. we waren tevreden

BiB Lisette zei op 8 december 2022 om 10:34

Wat een mooie herinneringen, Corrie! En wat fijn dat er voor jullie allemaal elk jaar cadeautjes waren met Sinterklaas. Hartelijk dank voor je reactie. 

Caroline van Zwieten zei op 8 december 2022 om 16:56

Ik herken nu in de beschreven tradities pas dat wij de tafel op 5 decemberochtend hadden Onze eettafel (gezin van 6) lag dan helemaal vol oningepakte kadootjes en dat was magisch ,ik kreeg vaak alles dat ik had gevraagd . Nu had ik denk ik niet veel duurs gevraagd ,dat was nog niet in die tijd,maar het was magisch om dat allemaal bij elkaar op een tafel te zien. We gingen altijd direct met van alles spelen ook.

BiB Mariët zei op 9 december 2022 om 10:57

Leuke herinneringen zijn dat Caroline en dat gevoel dat je echt alles gehad hebt wat je vroeg is toch geweldig!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.