Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
festiviteiten tijdens de tiende viering van de bevrijding in Boxtel

5 mei, Bevrijdingsdag

Op de nationale feestdag 5 mei vieren we elk jaar de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945.

Noord-Brabant werd niet bevrijd op 5 mei 1945, maar een aantal maanden eerder in september 1944. Verschillende lokale herdenkingen, zoals die op 18 september in Eindhoven, herinneren ons daaraan. Maar op 5 mei vieren we niet alleen de bevrijding, we staan ook stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Natuurlijk ook in Brabant!

Geboren op 5 mei 1945

Een bijzondere dag

15 jaar bevrijd

In de bovenstaande video zie je hoe Eindhoven op 5 mei 1960 het derde lustrum van de bevrijding vierde. Er waren sportdemonstraties op de markt, en de burgemeester legde bloemen neer ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hij werd daarbij geholpen door kinderen die op 5 mei 1945 geboren werden, en die op deze dag dus precies 15 jaar oud waren.

Feestelijkheden in Boxtel

10 jaar bevrijd

Het tweede lustrum

In Boxtel werd op 5 mei 1955 een groot feest gegeven om te vieren dat Nederland 10 jaar bevrijd was. Er waren verschillende prijzen te winnen, waaronder een helikoptervlucht en een vleesschotel van slagerij Baaijens. Op de markt vonden verschillende festiviteiten plaats, waaronder optredens met muziek en volksspelen zoals zaklopen.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.