Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Spaanse gastarbeiders aan de maaltijd in Schijndel (foto: beeldcollectie Jansen de Wit, collectie BHIC nr.  1906-001017)

Spaanse gastarbeiders bij Jansen de Wit

Slechts een handvol foto's hebben we van ze: de Spaanse gastarbeiders van Jansen de Wit. We zien een Spaanstalige poster aan de wand, tafels vol eten en veel vrolijke gezichten. Deze Spanjaarden vonden in Schijndel een 'Spaans huis' in Hogar Español.

Mannen

Niet alleen het eten, ook het interieur werd op beeld vastgelegd. Zo zien we een slaapkamer met meerdere bedden en een eetzaal vol tafels en stoelen. Het zijn uitsluitend mannen, halverwege jaren 60 naar Nederland gehaald om in de kousenfabriek te werken.

Jaren 60

Personeel uit Spanje

Op welke dag deze foto's van de Spanjaarden gemaakt zijn, weten we niet precies. Halverwege de jaren zestig kon Jansen de Wit onvoldoende personeel in eigen land vinden. Net als bijvoorbeeld Philips ging het bedrijf daarom over de grenzen op zoek naar arbeidskrachten en het oog viel op Spanje. In 1964 kwamen de eerste tien aan. Misschien zien we hen wel op deze fotos'?

Kun jij ons meer vertellen over deze foto's? Herken je bijvoorbeeld een van de mannen, of ben je zelf een van hen? We horen graag van je.

Spaanse gastarbeiders, maar ook arbeidskrachten uit onder meer Turkije en Marokko, zijn onderwerp van gesprek in Het geheugen van Brabant, de podcast van het BHIC. En wil je niet alleen meer weten over de arbeiders uit Spanje bij Jansen de Wit, maar over de hele geschiedenis van de kousenfabriek, bekijk dan eens de documentaire die Henk Helsdingen over dit Schijndelse bedrijf maakte.

Reacties

Gijs van Esch zei op 13 november 2022 om 12:47

Er is een boek verschenen over de Spanjaarden die werkzaam waren bij Jansen de Wit getiteld Hogar Español: Spanjaarden in Schijndel. Dit is een tweetalig boek zowel in het Nederlands als Spaans en het beschrijft de ervaringen van de Spanjaarden die in Schijndel bij Jansen de Wit werkten.

BiB Hilde zei op 15 november 2022 om 13:32

Super bedankt voor het laten weten! Inderdaad een heel interessant boek voor wie hier meer over te weten wilt komen.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.