Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Motocross Sint Anthonis

Motocross in Sint Anthonis

Een van de grootste motorcrosswedstrijden van Europa werd jarenlang gereden in een Brabants dorp. De motocross der Azen (of Internationale Motocross van Sint Anthonis) vond voor het eerst plaats in 1947 in 'Sint Tunnis'.

Tot 1984 vond de race jaarlijks plaats en het evenement trok veel publiek, soms wel 40.000 man. Ter vergelijking: dat is 10x zoveel dan de hoeveelheid inwoners die het dorp vandaag de dag heeft. Ook reden er vaak internationale deelnemers mee. Een grootse gebeurtenis in een klein dorp dus!

Gierende banden

Filmer Cees Berkelaar maakte in de jaren 60 prachtig kleurenopnames van de motocross, die je in het filmpje hieronder kunt bekijken.

Stunt en vliegwerk

Ook is er een serie indrukwekkende foto's, die vooral de stofwolken, stunts en grote hoeveelheid publiek goed weergeven.

Veiligheid

Wat opvalt bij het bekijken van de beelden, is hoe dicht de toeschouwers langs de kant staan terwijl de motoren langsscheuren. Er is amper bescherming tussen het publiek en de baan, met soms alleen een touwtje als afscheiding. Dat een ongeluk in een klein hoekje zit, bewijzen de onderstaande foto's.

Thema's

Reacties

Bart Smits zei op 20 oktober 2022 om 19:48

Ja ik ben verschillende jaren op de fiets en op de brommer naar deze cross geweest.

BiB Mariët zei op 21 oktober 2022 om 13:41

Wat leuk om te lezen Bart en zijn er nog dingen die je bij zijn gebleven? Hoe was de sfeer toen en was het spannend om erbij te zijn?

 

Rien Pijnenburg zei op 25 oktober 2022 om 20:27

Het was in de jaren zestig, dat weet ik nog wel. Vanuit Helvoirt ging ik toen met mijn vader en nog enkele andere mensen uit onze straat naar de motorcross. Het was toen de tijd van Jan Klink, een 'beroemde crosser" in die tijd. Leuk om hier nog eens foto's te zien.

BiB Mariët zei op 26 oktober 2022 om 16:38

Bedankt voor je reactie Rien, leuk dat je foto's hier hebt kunnen bekijken. Wat moet dat een geluid geweest zijn, zo langs de kant naar de motorcrossers te mogen kijken.

Hij van Engelen zei op 16 december 2022 om 22:09

Ik ben ook vaak naar de cross in sinttunnis geweest. Met de fiets vanuit Valkenswaard later met de auto. Ook ooit achterop een kleinvrachtautootje van de plaatselijke drankenhandel. Was een open vrachtauto

BiB Hilde zei op 19 december 2022 om 13:17

Dan moet je wel een fanatieke toeschouwer zijn geweest, om zo'n reis iedere keer te maken! Ging je trouwens altijd alleen, of had je nog mede-crossliefhebbers in je omgeving die deze afstand met je mee aflegden?

Van Engelen zei op 23 december 2022 om 08:31

In het begin met enkele vrienden met de fiets, soms achter op het vrachtwagentje daarna met de bromfiets en daarna met de auto. Steeds met enkele vrienden.

BiB Mariët zei op 23 december 2022 om 13:18

Dat klinkt supergezellig en voor jullie zeker voor herhaling vatbaar!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.