De Paastijd kent vele tradities. Denk aan het rondlopen met een Paastak met daarop een broodhaantje met Palmzondag of het kleuren en beschilderen van Paaseieren. Het eieren bedelen is ook zo'n traditie, die zelfs teruggaat tot de Middeleeuwen. Een enkele plaats houdt dit gebruik in ere.
Goed doel
Nog altijd gaat de schoolgaande jeugd van Helvoirt namelijk op de woensdag voor Pasen langs de deuren. Voor eieren, maar ook voor geld. Ook in Haaren en Cromvoirt is de traditie nog in leven. Waar de opbrengst tot ver in de vorige eeuw verdeeld werd onder de jeugdige deelnemers, gaat deze nu naar het goede doel. En waar dit vroeger een bedelfeest was, waarbij armen bij de rijkeren mochten bedelen om voedsel, zijn het nu scholieren die eieren en geld ophalen voor anderen, al krijgen ze ook snoep toegestopt.
De meeste eieren zijn voor de voedselbank, het geld was de afgelopen jaren bestemd voor onder andere Stichting KiKa, het door oorlog getroffen Oekraïne of, dichter bij huis, de kindervakantieweek.
Kerk en school
Vroeger ging het de kinderen vooral om de eieren. Aan het einde van de 40-daagse Katholieke vastentijd, die loopt van Aswoensdag tot Pasen, waren er op veel boerderijen eieren in overvloed. De 'Goede Week', de laatste zeven dagen van de vasten, was de ideale periode om langs de deuren te bedelen om eieren. Deze Paaseieren waren een welkome aanvulling op het feestmaal met Pasen thuis.
Na afloop werden ze op school verdeeld en mochten de jongens hun deel mee naar huis nemen. De dubbeltjes en kwartjes die zij daarnaast ophaalden waren voor de kerk en gingen naar de katholieke missie. Tegenwoordig gaat het eieren halen uit van de scholen en lopen niet alleen de jongens, maar ook de meisjes mee.