Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill uit Ringfilm Sint-Michielsgestel 1965 (film via Beeld & Geluid)

Een dag in Sint-Michielsgestel

Tientallen Brabantse dorpen en dorpjes kregen halverwege de vorige eeuw een eigen dorpsfilm. Vaak gemaakt door de firma Adolfs. Minder bekend is dat ook andere amateurs én professionals hun eigen variant op de dorpsfilm maakten. Zoals de commerciële Firma Ring, van de spaarzegels.

Zegeltjes plakken

Korting, gratis producten, spaaracties: ook in Brabant zijn we er dol op. Zo had je in de jaren zestig de spaarzegels van Ring. Sparen voor producten kon bij de plaatselijke bakker, slager of automonteur; de zogenaamde (k)ring-winkelier. Om de zegeltjes en de deelnemende winkels te promoten, liet de overkoepelende Firma Ring Verkoop Systeem in de jaren zestig in 28 plaatsen in heel Nederland promotiefilms maken. Zoals in Sint-Michielsgestel.

"Eet fijn, spaar fijn"

Documentaire en reclame ineen

De reclameboodschap ligt er dik bovenop - "Eet fijn. Spaar fijn" - en de beelden zijn ongetwijfeld gemaakt volgens een strak draaiboek. En toch geeft deze film ook een ongekend mooi tijdsbeeld van Sint-Michielsgestel in 1965. Niet alleen in de deelnemende winkels wordt namelijk gefilmd. Om publiek te trekken voor de - gratis - vertoning van de film in het dorp, komen bijvoorbeeld ook de school, de brandweer en de melkboer in beeld. Net als de vele verenigingen en clubs. Extra bijzonder: in tegenstelling tot de films van Adolfs zijn deze films met geluid bewaard gebleven bij Beeld & Geluid.

"Het leven van alledag in Sint-Michielsgestel. U gaat nu de enige maanden geleden in Sint-Michielsgestel opgenomen documentaire zien. Deze film is tot stand gekomen in samenwerking met de Raad van Elf. Allen die bij de opname van deze film hun medewerking hebben verleend, zeggen wij hartelijk dank."

Voice-over aan het begin van de film Een dag in Sint Michielsgestel

Ringfilm Bussum

St. Michielsgestel anno 1965

Melk die in glazen flessen met de ponywagen aan huis wordt gebracht, een juf die de kleuters leert hoe zij een kruisje moeten slaan en brillen en kapsels die je in een oogwenk terugbrengen naar de Sixties. Ook alle Gestelse (sport)verenigingen komen wel even in beeld: hockey, tennis en waterpolo bijvoorbeeld. En we kijken mee met de scouting en een potje biljart in het café.

Zegeltjes sparen bij schemerlamp en beeldbuis

Naast een tijdsbeeld is dit zeker ook een film met een overduidelijke reclameboodschap. Voor sigaren moet je bij Michael zijn - "Voor rookwaren, chocolaterie en... Ring zegels" - , voor vlees bij Slager Raaymakers met telefoonnummer 237 - "Wat Raaymakers maakt, u raadt het... Dat smaakt. Dus: eet fijn, spaar fijn" - en bij Electro Broeren ben je aan het juist adres voor schemerlampen, beeldbuizen en radio's.

Andere bedrijven die voorbij komen, zijn: firma Van Berkel, Van de Westerlaken, Garage Willekens, firma Donkers in Den Dungen, Hotel De Drie Zwaantjes en de firma J. Bal. Ook typisch voor die tijd: de dieprvrieskluisjes die de firma Kapteins verhuurt. "Lost alle vriesproblemen op voor Gestel en omgeving."

"Dit was Sint-Michielsgestel anno 1965. Over enkele jaren hopen wij u deze film weer te laten zien."

Voice-over aan het einde van de film Een dag in Sint-Michielsgestel

Achtergrond reclamecampagne

Firma Ring Verkoop Systeem

De 'Ringfilm' is bedacht door de firma Ring Verkoop Systeem als onderdeel van een  reclamecampagne voor haar product: Ring spaarzegels. In 28 plaatsen in heel Nederland liet de firma een promotiefilm maken die gratis in het dorp vertoond werd.

Door ook te filmen op het schoolplein, in de klas en bij verenigingen kwamen veel dorpsgenoten wel even in beeld, zeker de kinderen. Zo hoopte de firma de lokale bevolking warm te krijgen voor de filmvertoning. En voor de reclameboodschap natuurlijk. Of het effect had? We zijn benieuwd!

"(Her)ken jij mensen of plekken uit deze film? Weet jij nog dat de film gemaakt en vertoond werd? Laat het weten in een reactie onder dit verhaal"

Reacties

Ad Vercruijsse zei op 9 mei 2024 om 00:17

In de tekst over de film van Sint-Michielsgestel 1965 wordt een aantal bedrijven opgesomd, waaronder Firma Dokkens in Den Dungen. Dat moet niet Dokkens, maar Donkers zijn.

BiB Mariët zei op 10 mei 2024 om 13:41

Bedankt Ad,voor deze correctie. Ik heb het inmiddels aangepast in de tekst.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.