Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Afgebroken woningen aan de Maasstraat, Cuijk jaren 30

Huizen en herinneringen

Toen was een krot heel gewoon... In de podcast Het geheugen van Brabant van deze maand praten we over wonen en woningnood, maar ook over de herinneringen die huizen bij mensen oproepen.

Verkrot

Zoals deze onbewoonbaar verklaarde, en later afgebroken, rij woningen in het centrum van Cuijk.

Het dak golft, de schoorstenen staan wat scheef en de muren en ramen kunnen wel wat onderhoud gebruiken. Voor deze woningen zou je misschien geen cent geven. En toch roepen ze gelijk herkenning op, herinneringen zelfs, aan het Cuijk van vroeger.

Luister naar de podcast Toen was een krot heel gewoon

Locatie

Luchtfoto's

De luchtfoto's aan de linkerkant hierboven en -onder komen uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag. Dankzij reacties op een oproep om informatie over de foto van het verkrotte rijtje huizen in Cuijk, weten we dat ze te vinden waren in de Maasstraat.

Als je op die plek de foto's vergroot, zie je dat de woningen op de foto boven nog wel aanwezig waren, maar op de foto onder al afgebroken zijn. Aangezien de onderste foto exact gedateerd is op 29 juli 1938 tijdens de Nijmeegse Vierdaagse weten we nu dat de huizenrij voor die datum moet zijn gesloopt.

Kerstkaart

Tekeningen

In aflevering 14 van de podcastHet Geheugen van Brabant: Toen was een krot heel gewoonvan bespreken we niet alleen de feitelijke informatie die we over de foto kregen, maar ook een aantal persoonlijke herinneringen aan de afgebroken huizen op de foto. Zo stuurde een meneer van ruim 90 jaar ons een oude Kerstkaart, met daarop naast een idyllisch winters tafereel duidelijk de huisjes van onze foto. En iemand anders kwam zelfs met een hele reeks pentekeningen uit de eerste helft van de twintigste eeuw van het centrum van Cuijk. Allemaal naar aanleiding van die ene foto.

Deze reacties lees je terug op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) waar de oproep om informatie bij deze foto geplaatst is: de Kerstkaart vind je onderaan het artikel Onbekende woningen de pentekening in het artikel Wandeling door Cuijk aan de hand van oude pentekeningen en foto's.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.