Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s

Lang geleden, in het bruisende Eindhoven van de jaren 20, besloten twee broers, Hub en Wim van Doorne, hun dromen na te jagen en een eigen bedrijf op te richten. Ze waren vastberaden om iets groots te creëren, iets dat hun stempel zou drukken op de Nederlandse automobielindustrie.

In 1928 was het zover. Met volle energie en passie richtten de broers Van Doorne hun bedrijf op, dat al snel bekend zou worden als DAF - Van Doorne's Automobiel Fabriek. Ze begonnen met het bouwen van aanhangwagens en opleggers, en al snel werd hun reputatie bekend in de transportwereld. Maar Hub en Wim droomden van meer, ze wilden de automotive industrie op zijn kop zetten.

Allereerste

DAF-personenauto

De jaren gingen voorbij en in de jaren '50 kwam DAF met een baanbrekende innovatie die de wereld zou veranderen - de Variomatic-transmissie. De DAF 600 was de eerste personenauto die was uitgerust met deze unieke, automatische transmissie zonder versnellingen, liefkozend "pientere pook" genoemd. Het betekende een revolutie in autorijden en maakte DAF beroemd in heel Nederland.

Eredoctoraat

Hub van Doorne

Niets minder dan

Uitmuntend

Maar de ambitie van de broers ging verder. In de jaren '60 en '70 legden ze zich toe op de productie van vrachtwagens en streefden ze naar niets minder dan uitmuntendheid. De vrachtwagens van DAF stonden bekend om hun betrouwbaarheid en efficiëntie, en al snel veroverden ze de Europese wegen.

De DAF-vrachtwagens werden een vertrouwd gezicht in steden en dorpen, en de naam DAF werd synoniem met kwaliteit. Het bedrijf bleef groeien en werd een toonaangevende speler in de Europese vrachtwagenindustrie.

Onvergetelijke reis

Van dromen naar realiteit

In 1996 sloegen de broers een nieuwe weg in. Het Amerikaanse PACCAR Inc. zag de potentie en nam DAF over. De combinatie van Nederlandse expertise en Amerikaanse innovatie leidde tot nog meer vooruitgang en succes voor DAF.

Door de jaren heen bleef DAF trouw aan zijn roots van innovatie. Ze introduceerden geavanceerde technologieën om hun vrachtwagens nog efficiënter en milieuvriendelijker te maken. Brandstofbesparing en schone motoren werden de nieuwe standaard.

Vandaag de dag rijden DAF-vrachtwagens over de hele wereld en zijn ze een vertrouwd symbool van kwaliteit en betrouwbaarheid. De geschiedenis van DAF is een verhaal van passie, doorzettingsvermogen en ondernemerschap, en het blijft een inspiratiebron voor de automotive industrie en daarbuiten. De erfenis van de broers Van Doorne leeft voort in elke DAF-truck die de weg opgaat, en hun nalatenschap zal altijd herinnerd worden als een onvergetelijke reis van dromen naar realiteit.

DAF

In de media

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.