Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Helmond kubussen

Kubuswoningen Helmond

Aan het Piet Blomplein in Helmond staan 18 wel heel bijzondere huizen: de kubuswoningen. Ze worden ook wel paalwoningen genoemd, omdat ze bestaan uit gekantelde kubussen die op een betonnen paal rusten.

Het Piet Blomplein is niet de enige plek in Nederland, of zelfs Helmond, waar je dit soort huizen terugvindt. Voordat de 18 huizen aan het Piet Blomplein gebouwd werden, werden er namelijk 3 proefexemplaren geplaatst aan de Europaweg in Helmond. Later werden er nog 38 kubuswoningen gebouwd in Rotterdam.

Een kijkje in de kubus

Schuine wanden en veel ramen

Hoe ziet zo'n kubus er nou van binnen uit? In de onderstaande video kun je een kijkje in de kubus nemen: de woningen zijn verdeeld over drie verdiepingen en alle wanden zijn schuin. Dat vraagt om een hoop gepuzzel bij het inrichten, maar heeft ook voordelen. Zo kun je door de schuine ramen makkelijk zicht houden op de onderliggende straat.

De kubuswoningen bevatten 60 traptreden en 56 ramen van verschillende afmetingen

In de jaren 70 werd geprobeerd om wonen op een nieuwe manier te benaderen. Dit project was zo'n experiment, en kreeg daarom subsidie van het Rijk. De woningen werden op palen van gewapend beton gebouwd zodat de ruimte onder de woning vrij bleef. De kubus bestaat uit een houten skelet, afgewerkt met cement- en houtvezelplaten. De woning is ongeveer 100 vierkante meter groot en heeft 60 traptreden. De schuine muren bevatten in totaal 56 ramen van verschillende afmetingen, waardoor er veel licht naar binnen valt.

Naamsverandering

Het Piet Blomplein heette vroeger het Speelhuisplein. Het Speelhuis was een theater, dat qua uiterlijk een geheel vormde met de kubuswoningen. In 2011 werd het theater door een brand verwoest. Het theater verhuisde na de brand naar een nieuw locatie, en de naam Speelhuisplein verhuisde mee. Daarom werd de naam van het plein met de woningen veranderd naar het Piet Blomplein, als eerbetoon aan de architect.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.