Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill uit film Van der Schoot 1948
6 februari 2024

Wolcorso en surprises met Sinterklaas

Het zijn familiefilms van de Eerste Communie, een huwelijk en Sinterklaas, maar ook van uitstapjes en vakanties. Tussen 1948 en begin jaren 60 zijn ze gemaakt door Jules van der Schoot, bekend van zijn electronicazaak in de Nieuwlandstraat in Tilburg.

Lachen naar de camera

Bijzonder zijn de kleurrijke filmopnames van het Wolcorso dat in 1954 in Tilburg gehouden wordt ter ere van 10 jaar bevrijding. In die tijd had nog nauwelijks iemand een filmcamera. In de optocht die door het Tilburgse centrum trekt, lopen onder andere drumband 'De Schotjes' en kinderen van weeshuis Huize Nazareth mee. Ook filmt Van der Schoot een personeelsfeest bij de firma Van Blerk, aan het Smitspad.

Extra leuk: in deze familiefilms krijgen de gezinsleden duidelijke instructies van vader Jules en ze lachen en zwaaien dan ook veelvuldig naar de camera. En daarmee ook een beetje naar ons.

"Destijds waren er weinig mensen die filmden en zeker niet in kleur. De films, zoals die van het Wolcorso, werden bij ons thuis op regenachtige zondagmiddagen nog wel eens getoond. Het zijn echte familiefilms."

Paul van der Schoot, zoon van filmer Jules over de films van zijn vader

5 december 1948

Surprises

5 December wordt in 1948 bij de familie gevierd met de meest fantastische zelfgemaakte knutselwerken. Zo zien we onder andere een levensgrote Sinterklaaspop, een vliegtuig en een kartonnen radio.

Winkel in electronica

Radio's

Uit 1951 is de opname van de Eerste Communie van een van de kinderen Van der Schoot. Voor de feestelijkheden van start gaan, vertrekt het gezin vanuit de winkel van Fa. J. van der Schoot. Naast de familieleden komt ook de etalage met daarin verschillende radiotoestellen mooi in beeld. Later kon je bij Jules van der Schoot ook terecht voor grammofoonplaten en tv's.

Herdenking

Wolcorso

Erg bijzonder in deze filmcollectie zijn de opnames van het Tilburgse Wolcorso uit 1954. We vinden wel veel foto's en ook in de krant is er veelvuldig over geschreven, maar bewegend beeld is zeldzaam. Meer over dit eenmalige evenement, met daarbij ook meer filmbeelden van Van der Schoot, zie je in het verhaal Het eerste (en laatste) Tilburgse Wolcorso.

"Mijn boer zat bij de drumband 'De Schotjes' en loopt ook mee in de optocht. Vader filmde het Wolcorso vanaf de vijfsprong. Je ziet ook mooi het gebouw van de Tilburgsche Spaarbank."

Paul van der Schoot

 

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.