Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill uit Wolcorso, SCHOOT-01

Het eerste (en laatste) Tilburgse wolcorso

Voor de viering van tien jaar bevrijding in Tilburg pakken de plaatselijke fabrikanten, middenstanders en verenigingen in 1954 groots uit. Ze willen een groot evenement, voor alle Tilburgers.

Versierde wagens

Een kleurrijke stoet van versierde wagens en muziekverenigingen trekt door de binnenstad tijdens het door hen georganiseerde Wolcorso. Het had het eerste corso van velen kunnen zijn, maar het liep anders.

Tien jaar bevrijding

Wolcorso op film

Jules van der Schoot filmt het Wolcorso ter hoogte van de 'Tilburgsche Spaarbank' op de vijfsprong van de Noordstraat, Stationstraat, Tuinstraat, Nieuwlandstraat en Korte Schijfstraat. Van der Schoot is in Tilburg bekend vanwege zijn electronicazaak aan de Nieuwlandstraat 27. Een zoon loopt mee in de optocht als lid van drumband 'de Schotjes', die dan ook veelvuldig voor de camera komen.

Eenmalig evenement

Geen vervolg

"Het spijt ons, meer dan wij kunnen uiten, dat Tilburgs Wolcorso 1955, zo het ooit het levenslicht zal zien, gedoemd is een grandioze mislukking te worden."

Met deze teleurstellende toon begint een uitgebreid artikel in het Nieuwsblad van het Zuiden op 29 december 1954, slechts anderhalve maand na de drukbezochte eerste editie van het corso. De auteur vervolgt:

"Gisteravond werd vanwege het 'Bloemen-Wolcorso-comité' een propagandavergadering belegd in de 'Lindeboom', die zo rommelig was en waar door de leiding zulke rariteiten werden verkondigd, dat we ons hart vasthouden, omdat we sterk betwijfelen, dat uit dergelijke waardeloze bijeenkomsten ook maar iets goeds geboren kan worden."

Uit: Nieuwsblad van Het Zuiden, 29 december 1954 (via Delpher).

Helaas komt deze voorspelling uit en het evenement krijgt inderdaad geen vervolg. Het Wolcorso 1954 blijkt daarmee niet alleen het eerste, maar ook het laatste te zijn in Tilburg.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.