Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Onthulling arcaturen op de voorgevel van de Lambertuskerk, Veghel 2021 (foto: Emiel Verwijst, collectie BHIC nr. DCVERWIJST-001359)
20 februari 2024

Veghel: dat wat blijft en verdwijnt

Geïnspireerd door plaatsgenoot en fotograaf Johan van Eerd, legt Emiel Verwijst zijn woonplaats Veghel op beeld vast. Hij doet dit met een groot gevoel voor compositie én geschiedenis, waardoor zijn foto's zeker een plek verdienen in de fotocollectie van het BHIC.

Foto's op de website

Vanaf nu zijn een kleine 3000 foto's van Verwijst op de website van het archief te bekijken. We zien de sloop van markante plekken en gebouwen, vernieuwing in het centrum en herkenbare straatbeelden. Ook legde hij de stilte tijdens de corona-lockdowns en de indrukwekkende herdenking van 75 jaar Market Garden treffend op beeld vast. De meeste opnames zijn gemaakt in de periode 2015-2021.

Verwijst werkt op de afdeling foto en film van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in 's-Hertogenbosch. Deze foto's maakte hij in zijn vrije tijd, waarin hij zich intensief bezig houdt met de geschiedenis van Veghel, het inkleuren van zwart-witfoto's, vooral van de Veghelse fotograaf Frans Stender, en - zo blijkt nu - met het fotograferen van zijn woonplaats.

Market Garden

Herdenken

"Ik werkte jaren aan het bekijken en beschrijven van de fotocollectie van plaatsgenoot Johan van Eerd. Zijn foto's van Veghel en de Tweede Wereldoorlog stimuleerden mij om foto's te gaan maken van gebouwen en plekken die op het punt staan te verdwijnen, en van herdenkingen van de bevrijding."

Emiel Verwijst, fotograaf

Woonplaats

in transitie

Veghel tijdens corona

Lockdown

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.