Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Zoek mee naar... Brabants oudste film!
12 april 2023

Zoek mee naar... Brabants oudste film!

Zou het een film zijn van Bergen op Zoom of Cuijk, Werkendam of Budel, of toch uit Tilburg of Eindhoven? En komen die alleroudste bewegende beelden uit 1921, 1917 of zijn ze nog ouder? We gaan op zoek naar de oudste film van Brabant. Daarbij is jouw hulp van onschatbare waarde. Doe mee!

Wie heeft de oudste?

Speur mee op internet, doe navraag bij je lokale historische vereniging, spit door het bedrijfsarchief of duik op zolder bij je oudtante of grootvader. De oudste film kan overal te vinden zijn. Help ons en zoek mee naar de oudste nog bewaard gebleven bewegende beelden van Brabant.

 

Zoek ook mee

Oproep

Vooroorlogs

Films vóór 1940

Filmopnames van voor de Tweede Wereldoorlog zijn relatief schaars. Apparatuur en materiaal was kostbaar en kwetsbaar. Er werd weinig gefilmd en wat op film was vastgelegd, ging met de tijd vaak verloren.

Voor de zoektocht naar de oudste film van Brabant zijn we specifiek op zoek naar films van vóór 1940. We willen zorgen dat deze oude films bewaard blijven voor de toekomst. Waar nodig herstellen we de films, digitaliseren ze en stellen ze beschikbaar, zodat iedereen deze films nu weer kan zien. De digitale kopie en de filmrol bewaren we in een speciale filmopslag, zodat we ze veiligstellen voor de toekomst.

We zijn benieuwd van welke plaats wij straks de oudste filmbeelden krijgen.  

Help mee

Wat kun jij doen?

Iedereen kan meedoen aan deze zoektocht. Denk je dat je een zeer oude film van vóór 1940 in handen hebt of ontdekt hebt? Aarzel dan niet en neem contact met ons op:

e-mail: info@brabantinbeelden.nl
telefoon (op werkdagen):
Brabants Historisch Informatie Centrum: 073 - 681 85 00
Regionaal Archief Tilburg: 013 - 549 45 70 
Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: 040 - 264 99 56

Ook als je twijfelt over het jaar van de film horen we graag van je. We moedigen iedereen aan om de oudste film van Brabant op te sporen. Alleen sámen kunnen we het filmgeheugen van Brabant compleet krijgen!

Belangrijke data
•    Stuur je film uiterlijk 10 juli 2023 in voor deze actie. Zie je deze oproep na deze datum: neem ook dan zeker contact met ons op als je een oude film in handen hebt. Kijk dan op onze contact-pagina voor meer informatie.
•    Op 27 oktober 2023 is het Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed: dan maken wij bekend welke plaats de oudste film van Brabant heeft.

Meer nieuws

Reacties

J Arts zei op 18 april 2023 om 12:48

https://youtu.be/ERAdlcQ-6JY
Deze film is van 1913. De nieuwe burgemeester van Helmond wordt geïnstalleerd.

BiB Lisette zei op 19 april 2023 om 16:09

Dat is zeker een kanshebber, J. Arts! Bedankt voor het delen van deze mooie, oude film. 

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.