Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
500.000ste televisieaansluiting, Vught 1959 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC nr. 1634-015603)

Tv 500.000 staat in Vught

In een open postkoets rijden ze door de Taalstraat in Vught: televisieomroepsters Tanja Koen, Karin Kraaykamp, Hannie Lips en Vertie Dixon. Het is 1959 en de televisie bestaat pas een aantal jaar. De Brabantse plaats dankt het hoge bezoek van de vier tv-sterren van het eerste uur aan de familie Oomen en hun gloednieuwe televisietoestel.

PTT

Meneer Oomen heeft namelijk niet alleen een televisie in huis gehaald, maar doet hiervan ook - zoals het hoort - aangifte. Net zoals 499.999 tv-bezitters voor hem. En met deze administratieve actie wordt hij de half miljoenste tv-bezitter. Een mijlpaal die groots wordt gevierd door de Nederlandse Televisie Stichting en de PTT, verantwoordelijk voor het innen van de omroepbijdrage: het kijkgeld.

Koets en fanfare

Groot feest

Zowel de gemeente Vught als de Nederlandse Omroep Stichting (NTS) en de PTT dragen groots bij aan het feest. Een optocht met het PTT-fanfarekorps en open koetsen met lokale en nationale beroemdheden, en natuurlijk de familie Oomen zelf, trekt onder grote belangstelling door de Taalstraat. Voor de gelegenheid is de normaal gesproken zo druk bereden verbindingsweg afgesloten voor verkeer.

"De meeste aandacht trekken de op een postkoets tentoongestelde televisieomroepsters Karin Kraaykamp, Hannie Lips, Vertie Dixon en Tanja Koen"

Het vrije volk - democratisch-socialistisch dagblad, 25 juli 1959 (bron: Delpher)

Opvallend: de burgemeester van Vught is extra blij met de positieve aandacht voor zijn dorp, omdat de reputatie van Vught in de oorlogsjaren een flinke knauw heeft gekregen. Ook hij is dan ook aanwezig bij de festiviteiten.

Cadeaus

Koffie en sigaren

Uit handen van de vier omroepsters en de voorzitter van de NTS, die een vlammend betoog houdt over de opmars van de televisie, krijgt de familie Oomen een stortvloed aan cadeaus.

Televisiekaart

Zo krijgen ze niet alleen een groot bloemstuk met daarin een televisiekaart voor een jaar gratis kijkgeld, maar ook vele ponden koffie voor alle visite die bij hen televisie zal willen komen kijken. Ook is er een koffer vol sigaren voor meneer Oomen, en een televisietafel voor mevrouw Oomen, want "na al het plezier van al het kijken heeft u dan weer de huishoudelijke taken", aldus Vertie Dixon. Tot slot krijgt het paar nog een reischeque.

Veel meer over de 500.000ste televisie en de geschiedenis van de tv en Brabant hoor je in de podcast Het geheugen van Brabant, aflevering: Geen beeldbuis zonder Brabant.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.