Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Jaren 50 in kleur

Jaren 50 in kleur

De beelden zijn typisch jaren 50. Ondeugende koppies, grote strikken in het haar, vader in pak naar het werk en moeder bij de kinderen.

Bekende wereld in zwart-wit nu in kleur

En toch zijn deze beelden anders. Uniek bijna. Ze zorgen ervoor dat die bekende wereld van gezelligheid en spruitjeslucht tot leven komt en dichter bij de onze lijkt te staan. Want deze opnamen uit Den Dungen geven een wereld die we toch vooral nog kennen in zwart-wit weer kleur.

Gezelligheid en spruitjeslucht

Den Dungen

Brabants plattelandsleven in vijftiger jaren

Work hard, play hard

Kapelaan van Hooff maakte de foto's. Hij deed dat met gevoel voor compositie en stijl. En in kleur. Door zijn foto's vangen we een glimp op van hoe het was toen. Van het gezinsleven in dat Brabantse dorp, waar vader en kerk de dienst uitmaakten. Waar hard gewerkt werd op het land, maar waar ook nog alle ruimte was om te spelen en te ravotten. 'Work hard, play hard', zouden we nu misschien zeggen.

Ze lijken op ons. De mensen van toen. Meer nog dan ze deden toen ze nog zwart-wit waren. Want juist door de kleuren vallen nuances en details op die op de meeste jaren vijftig-foto's weg vallen tegen de kleurloze achtergrond. Een fleurige zomerjurk, gele narcis of afgetrapte bruine instappers weten op deze kleurenfoto's wél onze aandacht te trekken. En zo brengt de rozige blos op hun wangen deze mensen én deze foto's tot leven.

Ze lijken op ons. Deze mensen van toen. Meer nog dan ze deden toen ze nog zwart-wit waren.

Geestelijke met vooruitziende blik

Kapelaan van Hooff

Wil je meer weten over de maker van deze prachtige kleurenfoto's: Kapelaan van Hooff? Lees dan zeker ook dit artikel dat collega Marilou over deze eigenzinnige geestelijke schreef én de vele reacties die dat losmaakte.

Van Hooff blijkt niet alleen een kundig fotograaf te zijn geweest, maar zeker ook iemand die al met een been over de jaren vijftig heenstapte en de moderne tijd omarmde. Zo vertelde hij zijn klas: “Bij Philips wordt een schermpje ontwikkeld en als je dat op je radio plaatst, kun je de nieuwslezer zien. Echt waar.”

Reacties

Mark Goossens zei op 17 februari 2021 om 15:26

De foto met als omschrijving "Dungense kinderen op een speelgoedmotor?" zijn kinderen in de draaimolen op de Dungense kermis. Die motor is één van de te berijden objecten in die draaimolen. Het gebouw op de achtergrond is de toenmalige meisjesschool, later Maria school, weer later Blauwe Scholk.

BiB Mariët zei op 17 februari 2021 om 20:05

Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in Mark, we gaan het aanpassen in de beschrijving. Bedankt voor het doorgeven hiervan.

BiB Mathilde zei op 18 februari 2021 om 13:51

Bedankt Mark, ik heb het bijschrift aangepast, want natuurlijk heb je helemaal gelijk.

J Arts zei op 13 mei 2022 om 14:06

Hallo.
Ik heb pas een beeldverhaal gemaakt van Aarle-Rixtel in kleur in 50s. Zou dat een toevoeging op bovenstaande verhaal kunnen zijn?

BiB Mariët zei op 16 mei 2022 om 15:24

Beste J. Arts,

hartelijk dank voor je reactie en wat leuk dat je dit aan ons aanbiedt. Zou je ons hierover kunnen mailen ?

info@brabantinbeelden.nl

Dan kunnen mijn collega's hierover contact met je opnemen en samen bekijken hoe we dit gaan oppakken.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.