Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
kleur

Ingekleurd

Soms is de grens tussen werk en hobby fijn. Zo ook bij onze collega Emiel: als baan werkt hij in de archieven met oude foto's en in zijn vrije tijd kleurt hij zwart-witfoto's en -filmpjes in.

Het inkleuren van foto's gaat volledig met de hand, een echt monnikenwerk dus. In één foto gaat heel veel werk zitten, tot soms wel vijftien uur. Maar wat zijn de resultaten leuk om te bekijken!

van zwart-wit naar kleur

Ingekleurde foto Sint-Oedenrode

Onderzoek en fantasie

Je kunt niet altijd weten wat de kleur van bijvoorbeeld de jas die een persoon op de foto draagt geweest is, maar Emiel probeert wanneer het kan wel onderzoek te doen om het eindresultaat zo natuurgetrouw mogelijk te maken. Dat kan bijvoorbeeld bij gebouwen: als een gebouw er nog staat kun je zelfs gaan kijken welke kleur het dak eigenlijk heeft.

Hieronder een voorbeeld van een ingekleurde foto uit Sint-Oedenrode.

In één ingekleurde foto zit soms wel vijftien uur werk

He, dat ben ik!

Soms vindt de juiste informatie zich vanzelf een weg naar de inkleurder: een mevrouw herkende zich als klein meisje op een ingekleurde foto uit 1945 en vertelde dat haar jurk niet rood, maar blauw was geweest. Emiel heeft de foto aangepast en (keurig ingelijst) cadeau gegeven aan deze mevrouw. Ze was er dolbij mee, want ze had de foto eerder niet in haar bezit.

andere details vallen op

Ingekleurde foto Schijndel

Het is ook grappig om te zien dat op een ingekleurde foto andere dingen opvallen dan op een zwart-witfoto. Bij de onderstaande foto van het patronaat in Schijndel vallen de figuren die bij de wagen staan ineens veel meer op. Op de zwart-witfoto waren ze je misschien niet eens opgevallen, omdat je oog eerst naar de wagen zelf getrokken wordt.

Het is altijd een extraatje. De zwart-witfoto's zijn de originelen en die zullen we altijd bewaren in ons archief. We vinden het ook belangrijk om die te laten zien naast de ingekleurde beelden.

Een leuk extraatje

Sommige mensen vragen zich af wat de waarde van het inkleuren van foto's is: het is immers geen weergave van de werkelijkheid. Dat klopt, het is een eigen interpretatie van de maker. Maar het is wel goed om te bedenken dat de wereld vroeger ook niet zwart-wit was en dat een zwart-wit foto dus eigenlijk ook geen weergave van de werkelijkheid is. Het is vooral leuk om eens te zien hoe een tafereel er misschien uitgezien zou kunnen hebben. Bovendien: het is altijd een extraatje. De zwart-witfoto's zijn de originelen en die zullen we altijd bewaren in ons archief. We vinden het belangrijk om die ook te laten zien naast de ingekleurde beelden. Zoals we dat ook doen in dit artikel.

de techniek staat voor niets

Ingekleurd filmpje

Naast foto's is het ook mogelijk om filmpjes in te kleuren. Dit kun je doen met AI software, wat betekent dat het inkleuren automatisch gaat. Daarbij kun je dus niet kiezen welke kleur de verschillende onderdelen worden, maar de software is inmiddels zo slim dat hij bijvoorbeeld kan herkennen wanneer iets een boom is, en weet dat bomen meestal groen zijn.

Bekijk hieronder een voorbeeld van een filmpje over Lithoijen met beelden uit ons archief, dat door Emiel is ingekleurd met deze software.

Ook hier vinden we het belangrijk om te laten zien dat de beelden ingekleurd en niet per se een weergave van de werkelijkheid zijn. Op ingekleurde filmbeelden is daarom altijd in de linker onderhoek een klein kleurenpaletje te zien, om aan te geven dat het om ingekleurde beelden gaat. Daarnaast laten we behalve de ingekleurde beelden ook altijd de originele zwart-witbeelden zien, net zoals bij de foto's. Dat zorgt er ook nog eens voor dat je beter het verschil kunt zien.

Wil je meer ingekleurde foto's en video's zien? Kijk dan op Emiels website www.historyincolor.nl

Reacties

BiB Mathilde zei op 12 november 2020 om 20:39

Wat een mooi verhaal is dit geworden! Met veel respect gemaakt en geschreven; respect voor de originele beelden, voor de mensen van toen en voor collega Emiel :-)

theo zei op 11 december 2020 om 03:08

great work 100 % bro cheers theo

BiB Mariët zei op 11 december 2020 om 09:19

Zeker mooi Theo, dat heeft onze collega Emiel keigoed gedaan.

John Machielse zei op 9 januari 2022 om 00:19

Ik ben de 18 Maart 1955 vertrokken uit Brabant via Roterdam komt uit Standdaarbuiten NB was verloofd met Jo Vergouwen ik ben alleen vertrokken en ben na een jaar terug gegaan om te trouwen en hebbe nu 6 kinderen greetings John

BiB Mariët zei op 10 januari 2022 om 09:23

Bedankt voor je bericht John, dan moet jij onze site met zoveel herinneringen aan Brabant wel erg leuk vinden!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.