Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Inwoners brengen hun stem uit bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Naar het stembureau

Tijdens de opnames van de dorpsfilms kwamen de cameramannen van Johan Adolfs een hele dag lang filmen in een dorp. Ze filmden dan alles wat ze tegenkwamen op straat.

Het leuke is dat als er toevallig bijzondere gebeurtenissen plaatsvonden op die dag, deze ook vastgelegd werden. Toen er in 1958 in het Brabantse Oploo werd gefilmd wilde het toeval dat er precies die dag verkiezingen waren, en werd er dus ook gefilmd in en rond het stemlokaal.

Een belangelijke keuze

Gelet op het jaartal en de tijd van het jaar dat de filmploeg meestal op pad ging (namelijk in het voorjaar/de zomer, als het lang licht was) vermoeden we dat het hier gaat om de gemeenteraadsverkiezingen van 28 mei 1958.

Stemmachines en -computers

Tegenwoordig ziet stemmen er weer ongeveer hetzelfde uit als in de jaren 50 in het bovenstaande filmpje, maar voor een periode is dat anders geweest.

Tussen 1966 en 1978 werden in Nederland stemmachines gebruikt en in 1991 werd de stemcomputer ingevoerd. Bijna alle gemeentes gebruikten tot 2007 stemcomputers, maar vanaf 2009 werd besloten weer ouderwets met papier en rood potlood te gaan stemmen. Tegenwoordig doen we het dus weer op de ouderwetse manier.

Beelden van stemmen

Rode potloodjes, hokjes en stembussen

Reacties

Paul Rooijackers zei op 26 oktober 2023 om 09:41

Foto's verkiezingen: de man rechts op de kleurenfoto is vlgs mij Henk Nijhuis van de gemeente Schaijk.

BiB Lisette zei op 26 oktober 2023 om 13:55

Hartelijk dank voor het doorgeven van zijn naam, Paul! Heb je zelf misschien ook herinneringen aan de stembureaus in Schaijk? 

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.