In Brabant was het toen in juni en juli maar liefst 15 dagen aaneengesloten meer dan 30 graden. Een ware hittegolf! Naast heet was het dat jaar ook uitzonderlijk droog.
Het jaar 1976 had een van de heetste zomers van de afgelopen eeuw.
weken geen druppel regen en volop
Zinderende zon
De extreme temperaturen, veroorzaakt door hogedrukgebied boven Europa, hielden erg lang aan in 1976.
De hitte en droogte zorgde voor grote problemen: de gewassen op het land verdorden, net zoals het gras in de weides en de dieren uit de veeteelt moesten worden bijgevoerd met duur wintervoer. Ook ontstonden er veel bos- en heidebranden die voor grote schade zorgden.
Wat te doen bij zulke warmte?
Water zorgt voor verkoeling voor mens en natuur. In 1990 ging de recreatieplas Ekkersweijer vanwege een hittegolf eerder open dan gepland, zodat mensen er verkoeling konden zoeken. Daar werd massaal gebruik van gemaakt, zoals je kunt zien op de bovenstaande beelden.
Hoe kom jij een hittegolf door?
Reageren
6 Delen
Reacties
Schitterend ik zie het allemaal nog helemaal voor me,ook die zinken wasteilen.
Bedankt voor je reactie, Henny! Wat leuk dat je je het nog zo goed kunt herinneren. Werden die zinken wasteilen bij jullie vaak gebruikt?
Deze hete juni en juli maand is blijven plakken in mijn herinnering (en ook in die van mijn KMA jaargenoten van MAK75). Het einde van het 1e studiejaar werd ingevuld met examens, veldoefeningen, speedmarsen en zaterdagse militaire fietstochten rond Breda. En dan nog de voor militaire lopers zware (10 kg in de pukkel) Vierdaagse van Nijmegen ter afsluiting. Wat smaakte het lauwe water uit de veldfles en een koel biertje lekker!
Bedankt voor je reactie Aart, maar wat moet dat zwaar geweest zijn voor jou en je jaargenoten. Mét bepakking en dan zover lopen en zo warm. Ik snap dat het je bij gebleven is!
Ik herinner me deze warme zomer nog erg goed. Ik was een vreselijk dwarse puber van 14 jaar, oftewel bijna 15, zoals ik het in die tijd zei. Mijn moeder kookte, ondanks de hitte, een gewone hollandse pot, en probeede me uit mijn eeuwige spijkerpak te krijgen, waar ik natuurlijk, dwars als ik was, niets van moest weten.
Ik weet nog dat mijn oom en tante pas een half jaar in een boerderij met rieten dak woonden, vreselijk bezorgd waren ze dat er brand zou uitbreken.
En dan herinner ik me de grote bosbrand in het staatsbos tussen Leende en Valkenswaard ook erg goed. Manege de Molenberg moest hun paarden los laten en wegdrijven van de branden en bewoners moesten geevacueerd worden. Heel beangstigend was dat. 's Avonds kwam het op het journaal, dat vond ik heel interessant.
Bedankt voor je ontzettend leuke reactie Marina. Ik zie dat spijkerpak gewoon voor me, volgens mij had ik er zelf ook een :). En die angst voor brand, dat is dus tegenwoordig nog of misschien nog wel erger, aanwezig. Ik snap dat dat een enorme indruk op je gemaakt heeft.