Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
draaiorgel veghel

het draaiorgel

De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar wie hem hoort spelen herkent hem meteen: het pierement, beter bekend als straatdraaiorgel.

Het is een vorm van nostalgie die nog steeds springlevend is. Nederland kent nog altijd een echte draaiorgelcultuur, je komt ze regelmatig tegen in winkelstraten. De gezellige melodieën gemaakt door houten of metalen orgelpijpen en een blaasbalg geven sfeer aan het straatbeeld en de geschilderde en gedecoreerde buitenkant geeft kleur. Doe jij een muntje in het centenbakje van de orgelspeler?

de Dubbele Biphone op straat in

Bergen op Zoom

De familie Ebben kwam in 1962 tijdens een dagje Bergen op Zoom draaiorgel "de Dubbele Biphone" tegen op straat. Daar moest natuurlijk even naar geluisterd en mee geposeerd worden.

Dit orgel is in 1934 gebouwd in Breda door orgelbouwer Carl Frei. Het dankt zijn naam aan het feit dat het een van de eerste straatorgels was met zowel op zang als op tegenzang het register Biphone. Tegenwoordig kun je dit draaiorgel gaan bekijken in Museum van Speelklok in Utrecht.

Bovenstaande beelden: Haaren 1984
Filmclub Haarens Journaal (Collectie BHIC)

Op oude foto's kunnen we zien dat de orgels vroeger vaak werden voortbewogen met een paard.

De familie Ebben moeten wel echte draaiorgelfans zijn geweest. Ook dit draaiorgel in 1961 in 's-Hertogenbosch konden ze niet voorbijgaan zonder even te bewonderen!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.