Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Opening van de Wielerbaan Boxtel

Wielrennen in Brabant

Brabant en de wielersport zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dat zie je ook terug in het aantal wielerbanen, want van de 160 banen in Nederland lag de helft in onze provincie!

Omdat wielrenwedstrijden op de weg tot en met de Tweede Wereldoorlog grotendeels verboden waren in Nederland, kwamen er op veel plekken wielerbanen om de wedstrijden op te rijden. Veel baantjes waren te vinden bij cafés en in Brabant was de sport bijzonder populair onder toeschouwers.

hard doortrappen

Koersen op Karakter

Publiekssport nr 1

Een dag langs de wielerbaan doorbrengen was een heel populair tijdsverdrijf: het was niet te duur voor het grote publiek en de dag zat door alle verschillende disciplines vol spannende momenten.

Succesvolle wielrenners werden soms echte volkshelden en konden van de sport hun beroep maken. Op oude beelden kunnen we zien dat wanneer een kampioen terugkeerde na een gewonnen wedstrijd, er massa's publiek toestroomden voor de huldiging op het stadhuis. De supporters waren ook geïnteresseerd in het privéleven van deze nieuwe beroemdheden: het polygoonjournaal legde de huwelijken van verschillende wielrenners vast.

Meer lezen en kijken?

Op bhic.nl/wielrennen is nu een speciale themasite ingericht over de geschiedenis van wielrennen in Brabant. Hier vind je een kaart met verdwenen wielerbanen en verhalen over Brabantse wielerhelden vol foto's en films. Heb een eigen wielerverhaal of herinnering? Ook dat kun je insturen.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.