Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Raadhuisstraat, Roosendaal 1944 (foto: Jan Sturm, collectie West-Brabants Archief nr. K04716)

De bevrijding van Roosendaal op film

De rookwolken boven klooster Mariadal na de luchtaanvallen op het station, terugtrekkende Duitsers in de Molenstraat tijdens Dolle Dinsdag en schade in de Nispensestraat na een luchtaanval kort voor de bevrijding. De Roosendaalse fotograaf Jan Sturm legde de gebeurtenissen in zijn woonplaats eind 1944 vast op film.

1944 - 1945

Als koningin Wilhelmina in maart 1945 Roosendaal bezoekt, filmt de fotograaf de inspectie van de Stootttroepen. En ook wanneer Prins Bernhard een maand later de stad aandoet, is Sturm met zijn filmcamera aanwezig. Kijk mee naar deze bijzondere filmopnames van Jan Sturm (Roosendaal 1917-1991) uit de periode oktober 1944 tot april 1945.

Brengen die chocola mee?

Bevrijding op film

Na een hevige tankslag in het gebied tussen Essen-Nispen-Wouw rukten de regimenten van het 49th (West Riding) Infantry Division op naar Roosendaal. Het grensdorp Nispen werd op 26 oktober 1944 bevrijd. Het iets verderop gelegen Wouw werd twee dagen later bevrijd. De kerktorens van beide dorpen werden door de terugtrekkende Duitse troepen opgeblazen. Via Hulsdonk trokken de eerste Britse bevrijders op 30 oktober 1944 Roosendaal binnen.

Bewoners uit hun schuilplaatsen

Ze lieten zich niet tegenhouden door het opgeblazen viaduct in de Hulsdonksestraat. Ook de vernielde Kadebrug was geen probleem, door de aanleg van een noodbrug konden de tanks, rupswagens, jeeps en motoren van de Kade richting Markt trekken. De bewoners kwamen uit hun schuilplaatsen en konden het amper geloven dat ze na 4,5 jaar bevrijd waren.

Fotograaf Jan Sturm filmt

De Roosendaalse fotograaf Jan Sturm legde de gebeurtenissen eind 1944 vast op film. Hij filmde de luchtaanvallen op het station (rookwolken boven klooster Mariadal), Dolle Dinsdag (terugtrekkende Duitsers in de Molenstraat) en de schade in de Nispensestraat na een luchtaanval kort voor de bevrijding.

Verder legde hij het binnentrekken van de Britse tanks via de noodbrug op de Kade, de Markt, Spoorstraat en Molenstraat en de ontvangst van de soldaten door de blije inwoners vast. Ook bracht hij de schade aan het stationsgebouw en het spoorwegemplacement na de vele luchtaanvallen en de vernielde St. Lambertuskerk in Wouw in beeld.

Wilhelmina in maart, Bernhard in april

Koninklijk bezoek

Sturm filmde ook het bezoek van koningin Wilhelmina aan Roosendaal (inspectie Stoottroepen) op 16 maart 1945 en het bezoek van Prins Bernhard (inspectie van het 1e bataljon Jagers en de beëdiging van officieren) op 10 april van dat jaar.

Met dank aan het West-Brabants Archief en de erven van Jan Sturm. Meer foto's van Sturm van de bevrijding, maar ook van de watersnoodramp en andere gebeurtenissen, vind je in de collectie van het West-Brabants Archief.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.