Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Engelse tank op de Bailybrug, Sint-Michielsgestel 23 oktober 1944 (foto: fotograaf onbekend, collectie BHIC nr. FOTOSM.3134)

Sint-Michielsgestel bevrijd!

Op 17 september 1944 vliegen de geallieerde vliegtuigen met gliders over Sint-Michielsgestel. Vader Leemans filmt hun vlucht vanaf het bordes achter hun huis. Het gezin staat erbij, tot een scherf rakelings in een boompje vlak achter de kinderen belandt...

Op film

Ook de intocht van de bevrijders in het dorp op 23 en 24 oktober '44 legt Leemans vast met zijn camera. De Britse tanks, de baileybrug over de Dommel en de inkwartiering van een Canadese officier bij de familie in november of december datzelfde jaar: het staat allemaal op film.

Oktober 1944

Filmopnames bevrijding

Gliders

Door de lucht

Tanks

Op de grond

Canadese soldaten

Ingekwartierd

Meer over het verloop van de bevrijding van Sint-Michielsgestel lees je in het artikel Filmbeelden van de bevrijding van Sint-Michielsgestel van het BHIC en in de uitgebreide beschrijving van een bevrijdingsfietsroute van Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.