Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Podcast on air
8 januari 2024

Podcast Oudste Film

Vanaf vandaag online: een podcast over de oudste film van Brabant. Ga mee op een tijdreis van meer dan 100 jaar, naar het 's-Hertogenbosch van 1913 waar een draaiende filmcamera het bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik vereeuwigde.

Oudst bewaarde opnames

Het zijn uitzonderlijke filmbeelden, want de oudst bewaarde filmopnames van onze provincie tot nu toe. Onder leiding van Marilou Nillesen van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) duikt Mathilde Min van BrabantinBeelden in de filmgeschiedenis van filmmakers en kermisbioscopen, terwijl Jac. Biemans van Erfgoed ’s-Hertogenbosch ons meeneemt naar de exacte plek in Den Bosch waar deze oudste film is opgenomen. Want dat is deze vondst uit 1913… of toch niet?

's-Hertogenbosch anno 1913

Jonge Wilhelmina

Niet alleen de jonge koningin Wilhelmina zelf is in 1913 een bezienswaardigheid, ook de uitvinding waarmee het koninklijke bezoek wordt vastgelegd zorgt voor verwondering in het centrum van Den Bosch: een imposante filmcamera. In deze podcast banen we ons een weg tussen oude filmblikken en videobanden. Op zoek naar het verhaal achter de oudste film van Brabant: wat is er te zien op de allereerste bewegende beelden van onze provincie?

Meer nieuws

Reacties

Anna kerkhof buuts zei op 18 januari 2024 om 20:00

Leuk die oude beelden

BiB Mariët zei op 18 januari 2024 om 21:58

Dankjewel Anna, voor jouw leuke en enthousiaste reactie. Gelukkig hebben we nog veel meer films op deze site staan voor jou om te bekijken. Veel plezier nog.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.