Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Ons filmgeheugen vanaf vandaag op internet
25 september 2021

Ons filmgeheugen vanaf vandaag op internet

BrabantinBeelden neemt je mee terug naar hoe het was in Brabant.

Spelende kinderen op straat, ‘ons mam’ in haar schort achter het fornuis, ploegende boeren, winkels en mode, maar ook schoolfoto’s of films van optochten, verjaardagen en straattaferelen: duizenden foto’s en films met verhalen over leven en werken, bidden en feesten en wonen en ontspannen in Brabant. Nu voor iedereen toegankelijk op www.brabantinbeelden.nl

Beeldverhalen

Feest van herkenning

Het leven in Brabant van de laatste anderhalve eeuw is vastgelegd in honderdduizenden foto’s en films, zowel van professionele fotografen en filmmakers als van amateurs. BrabantinBeelden maakt een selectie uit dat enorme aanbod, combineert foto’s en films over een bepaald onderwerp en vertelt het verhaal erachter. Met elkaar geven de beelden én verhalen een inkijkje in het Brabantse leven van alledag, maar ook dat van bijzondere dagen.

Van grofkorrelige zwart-witbeelden tot achtmillimeterfilmpjes en videobanden: BrabantinBeelden opent je ogen voor duizend-en-een bekende en onbekende verhalen. Ze zijn gerangschikt op thema: van werk, gezondheid, recreatie en de jaren ’50 tot geloof, liefde, feest en de jaren ’80. Veel verhalen zijn een feest van herkenning. Het kan je zelfs een weerzien met mensen uit je eigen levensgeschiedenis opleveren.

Ontdek Brabantse verhalen

Doe mee!

Gedeeld plezier

Brabant is de provincie van samen, delen, geven en krijgen. Dat geldt ook voor foto’s en films. BrabantinBeelden gunt zoveel mogelijk mensen het plezier om samen herinneringen aan Brabant te delen. In talloze schoenendozen, kasten of op zolder liggen foto’s en films van een voorbije tijd die letterlijk uit het zicht zijn geraakt. Om ook in de toekomst nog te kunnen zien hoe het was in onze provincie, moeten we de beelden ervan nú veiligstellen. Jij kunt ons daarbij helpen.

Doen we niets, dan blijft er niks van over. En wordt dat wat nu nog bij mensen thuis op zolder ligt, bij verhuizen of na overlijden weggegooid. In Brabant was er nog geen instelling die zich provincie-breed inzette voor het behoud van historische filmbeelden. Daarom heeft het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) deze handschoen opgepakt. De kwetsbare oude filmrollen moeten actief worden geconserveerd, soms gerestaureerd, want gaan anders letterlijk verloren in de tijd. We beschikken over een speciaal ‘koudedepot’, een ruimte die qua temperatuur en luchtvochtigheid is afgestemd op oud filmmateriaal. Ook hebben we expertise om films te bekijken, te digitaliseren en te beschrijven. Op dit moment bevat de database zo’n 1.300 filmtitels die allemaal online te streamen zijn. Dat aantal zal de komende tijd fors groeien. Ook het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) heeft bijgedragen aan deze collectie Brabantse filmbeelden.

Bekjk Brabantse films

Nu en in de toekomst

Ook jouw gewone films zijn bijzonder!

BrabantinBeelden bewaart foto’s en films van ons verleden. Nu en voor de toekomst. Samen met alle Brabanders vormen we ons foto- en filmgeheugen van Brabant. Help mee, want ook jouw gewone films zijn bijzonder! Neem een kijkje op BrabantinBeelden. Wil je meer informatie of heb je films die je wilt aanbieden? Neem contact met ons op en wij helpen je graag.

Mail of bel ons

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.