Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Pieter van Geel, 1971 (filmstill uit PVANGEEL-01)
22 mei 2025

Familiefilms CDA-prominent Pieter van Geel online

Wordt het een brommer of toch een filmcamera? Voor deze keuze staat de 17-jarige Pieter van Geel in 1968. Hij is dan net geslaagd voor zijn HBS en mag van zijn vader een cadeau uitkiezen voor 1000 gulden, een gigantisch bedrag voor een sigarenmaker.

Alledaagse beelden van Brabant van de jaren 60 - 80

Waar de meeste tieners voor de brommer zouden gaan, zeker in die late jaren 60, kiest de jonge Pieter voor de camera. Hij filmt vakanties, verjaardagen en feestjes, maar ook de lokale wiellerronde en boeren uit de omgeving aan het werk op hun land. Het zijn alledaagse beelden, van het gewone Brabant van toen. Vastgelegd op bewegend beeld in een tijd waarin familiefilms nog bijzonder waren, door een jongeman die later als politicus zelf nog vaak in beeld zou komen.

Een selectie van de filmopnames uit de periode eind jaren 60 tot begin jaren 80 is nu voor iedereen te zien op BrabantinBeelden.

Familieleven

Sneeuwpret en poppenkast

Vanaf het moment dat hij zijn nieuwe filmcamera in handen krijgt, filmt Pieter veel in zijn directe omgeving. Maar ook eindeloze berglandschappen, die hem toen erg interesseerden, en waarvan de filmopnames hem nu in retroperspectief het minst zeggen. Monteren, laat staan stukken film weggooien, deed hij niet.

"Je wilde niets weggooien, want een filmpje kostte toen wel 5 gulden voor ongeveer 4 minuten Kodak Super 8. Dat was een vermogen voor een tiener."

De interesse voor film verflauwde toen de videocamera gemeengoed werd. De Super 8-filmpjes verdwenen in een doos. Jaren later, als het BHIC via BrabantinBeelden aandacht toont voor juist dít type film, haalt Pieter ze weer tevoorschijn. Hij maakt een selectie en wat blijkt: de hele familie is enthousiast!

"We zien wat we alleen maar uit de overlevering kennen. Bewegend beeld van opa's en oma's, ooms en tantes die er al lang niet meer zijn. En van communiefeestjes bij mijn ouders thuis, in het interieur van toen met eiken uit Oisterwijk en allemaal rokende mensen, met sigaren en sigaretten in glazen potjes op tafel."

Herkenbaar, zeker ook voor mensen buiten de familie die in dezelfde jaren opgroeiden, zijn bijvoorbeeld ook het spelen in de sneeuw op straat en de poppenkast.

Dorpsleven in beeld

De Kempen

Dat Pieter van Geel wielerfan is, blijkt al uit zijn eerste films. Zo maakt hij eind jaren 60 opnames van de kermisronde van Luyksgestel. Het zijn prachtige beelden van de koers, die al sinds 1952 tijdens de jaarlijkse kermis wordt verreden. Naast de renners zie je natuurlijk ook de omgeving, zoals de kermisattracties en de vele toeschouwers in de mode van toen.

"Je ziet mijn buurjongen als wielrenner, die nooit ergens eerder of later op bewegend beeld is vastgelegd. Dat is toch wel bijzonder."

De filmbeelden van de wielerronde die uit zou groeien tot de 'Stormloop van het Zuiden', maar ook die van het werk op het land, geven een treffende impressie van het leven op de Kempen.

Kijkje

Achter de voordeur

De films bieden een kijkje in het familieleven van een Brabants gezin van eind jaren 60 tot begin jaren 80. Met rituelen en feestdagen die voor velen herkenbaar zullen zijn. Sinterklaas, Kerstmis, de tachtigste verjaardag van oma, communies en huwelijksjubilea: het komt allemaal voorbij. 

"Zoals gewone mensen in Brabant waren: geen glamour, maar gewoon gewoon. Juist dat maakt dit materiaal interessant. Toch een beetje een tijdsbeeld van de Brabander van toen."

Over de maker

Pieter van Geel (Valkenswaard, 8 april 1951) is onder andere bestuursvoorzitter van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in 's-Hertogenbosch. Van Geel is lid van het CDA en was voor deze partij onder meer staatssecretaris in de kabinetten-Balkenende, fractievoorzitter in de Tweede Kamer en lid van de Provinciale en Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Hij begon zijn politieke carrière bij de gemeente Helmond.

Van Geel is geboren in Valkenswaard als zoon van een sorteerder in de Hofnar sigarenfabriek. Hij heeft vier jongere broers en zussen en studeerde planologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij is een groot wielerfan en fietst zelf ook graag. Na zijn studie verhuisde hij naar zijn huidige woonplaats Helmond.

Bekijk hier de selectie films gemaakt door Pieter van Geel.
Voor meer Brabantse familiefilms uit de jaren 60 tot en met 80 ga naar brabantinbeelden.nl/films.

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.