Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Leerfabriek Regouin: van huid tot leer

Van huid tot leer: leerfabriek Regouin

Waar de een gelijk terugdenkt aan de lange werkdagen van vader in de leerfabriek, denkt de ander aan de hier gemaakt aandrijfriemen voor machines en weer een ander aan de stank die uit de leerlooierij kwam of de perfecte visstek ernaast...

De looierij

Een ding is zeker: leder- en drijfriemenfabriek Regouin - De Looierij - is een begrip in Cuijk. Dankzij de vele, vele foto's die hier gemaakt zijn, krijgen we een beeld van deze plek in verschillende tijden. Zo zijn er plaatjes uit de jaren 50, toen de fabriek volop in bedrijf was, maar ook uit de jaren 80, van de inmiddels verlaten hallen.

Hoogtijdagen en verval

Jaren 80 vs jaren 50

Deze twee foto's tonen mooi de tegenstelling tussen een lege hal, zoals deze hier in 1985 is vastgelegd, en een volop in bedrijf zijnde leerlooierij (ergens in de jaren 50?), zoals rechts te zien is.

Eeuwfeest firma Regouin

'De Koninklijke'

Vanaf 1938 - Regouin vierde toen het 100-jarig bestaan - mocht de firma zich 'Koninklijke' noemen. Of zoals het op 4 mei 1938 in het Algemeen Handelsblad werd opgetekend:

"... het [heeft] H.M. de Koningin [...] behaagd de jubileerende firma het recht toe te kennen tot het voeren van het praedicaat Koninklijke."

In datzelfde artikel lezen we dat het bedrijf toen gevestigd was in een "modern geoutilleerd gebouwencomplex van 4000 m2, en [werk] geeft aan plm. 60 arbeiders [...]. De uitvoer strekt zich uit tot Britsch-Indië, Ned.-Indië en Zuid-Amerika toe."

Van het Cuijkse leer werden onder andere drijfriemen gemaakt. Regouin was leerlooierij en productiebedrijf van drijfriemen ineen. Deze leren banden werden gebruikt om machines, zoals stoommachines, aan te drijven.

Halverwege de vorige eeuw

Leerlooierij in bedrijf

Jubileumjaar 1950

112,5 jarig bestaan

27 september 1950: groot feest bij Regouin! De fabriek bestond toen 112,5 jaar. Ook vierde de heer P. Regouin het feit dat hij 50 jaar verbonden was aan het familiebedrijf. Genoeg reden voor een feestelijk receptie.

In februari 1965 sloot Regouin de deuren van de leerlooierij

Einde van een tijdperk

Nieuwsgierig geworden naar het wel en wee van deze leerfabriek? Neem dan zeker ook eens een kijkje op de site van Fotoarchiefdienst Cuijk.

Reacties

Tim Regout zei op 24 december 2021 om 13:59

Ik ben op zoek naar een mogelijke relatie tussen mijn naam Regout en Regouin. Wie kan mij helpen om te achterhalen of beide familienamen ooit tot elkaar hebben behoord
Bij voorbaat dank.

Tim Regout - Oss

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.