Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s

Anton Philips

Anton Frederik Philips werd geboren op 14 maart 1874 in Zaltbommel, Nederland. Hij kwam uit een welvarende familie en was de jongste zoon van Gerard Philips, een bankier en zakenman. In 1891 richtte hij samen met zijn oudere broer Gerard het bedrijf Philips & Co. op.

Ze begonnen als een gloeilampenfabriek in Eindhoven. Anton was verantwoordelijk voor het commerciële en financiële aspect van het bedrijf. Onder leiding van de broers Philips groeide het bedrijf snel en breidde het zijn activiteiten uit naar andere elektronica- en consumentenproducten. Hij stond bekend om zijn strategisch inzicht en zakelijk talent, waardoor Philips een wereldwijd toonaangevend elektronicaconcern werd. Onder zijn leiding bleef Philips zich richten op innovatie. Het bedrijf behaalde verschillende belangrijke patenten en introduceerde innovatieve producten, waaronder de cassetteband, de Compact Disc (CD) en de elektrische scheerapparaten.

Progressief sociaal

Beleid

Daarnaast had hij oog voor het welzijn van zijn werknemers. Hij implementeerde een progressief sociaal beleid, zoals het bieden van goede arbeidsvoorwaarden, huisvesting en educatieve faciliteiten voor het personeel. Dit werd bekend als het "Philips-dorp" en droeg bij aan een positieve werkcultuur. Naast zijn zakelijke activiteiten was Anton Philips ook betrokken bij filantropisch werk. Hij ondersteunde verschillende sociale en culturele initiatieven en richtte de Anton Philips Foundation op om kunst en cultuur te bevorderen.

Ereburger

In het met bloemen versierde Philips Ontspannings Gebouw te Eindhoven wordt de grondlegger van het Philips concern, dr. Anton Philips, ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag toegesproken door de burgemeester van Eindhoven. Deze deelt hem mede dat er een standbeeld van hem zal worden opgericht. Anton Philips spreekt een korte dankrede.

Belangrijke

Nalatenschap

Anton Philips overleed op 7 oktober 1951 in Eindhoven, maar zijn nalatenschap blijft voortleven door de invloed en het succes van Philips als een wereldwijd elektronicaconcern. Zijn bijdragen aan de elektronica-industrie en zijn sociaal beleid hebben een blijvende impact gehad op zowel de Nederlandse samenleving als de internationale zakelijke wereld.

Standbeeld onthuld tijdens 60-jarig bestaan Philips in 1951

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.